Gligorević: Počelo suđenje za višestruka silovanja u Liplju

Preporučujemo

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje bivšem pripadniku “Bijelih orlova” Borislavu Gligoreviću za višestruka silovanja u selu Liplje kod Zvornika 1992. godine.

Gligorević je optužen za zločin protiv čovječnosti. U optužnici se navodi da je u periodu od 25. maja do 2. juna 1992. silovao tri žene koje su bile nezakonito zatvorene sa oko 400 civila u kućama u Liplju.

Tužiteljica Eldina Biuk kazala je u uvodnoj riječi da je Gligorević, kao pripadnik “Bijelih orlova” Teritorijalne odbrane Zvornik, bio svjestan širokog i sistematskog napada na bošnjačko civilno stanovništvo.

“Činjenica da je za devet dana, koliko su bili zatvoreni, silovano oko 50 žena i djevojaka i ubijeno 25 civila, govori šta su oni preživjeli”, kazala je Biuk.

Ona je navela da će biti saslušana 24 svjedoka koji će potvrditi da su mještani Liplja bili uhapšeni i držani u kućama, te da će oštećene posvjedočiti o onome što su preživjele.

U optužnici se navodi da je Gligorević svjedokinju A-5 silovao u jednoj prostoriji kuće u kojoj je bila zatvorena te joj je, kada ga je molila da to ne čini, rekao da se ne opire jer će se to svakako desiti – bilo od njega ili drugih.

“Nakon što je silovao oštećenu A-5, nije joj dozvolio da ode iz prostorije i da se obuče, već je oštećenu cijelu noć držao u navedenoj prostoriji i u toku noći je još dva puta silovao”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je oštećenu A-2 silovao jedan vojnik, a potom je došao Gligorević i to isto učinio dok je ona plakala i molila da je pusti da ide djeci. Na teret mu se stavlja da je silovao i svjedokinju A-1, koja je više puta izvođena u obližnje kuće i seksualno zlostavljana od drugih vojnika.

“Sve tri oštećene su prepoznale optuženog na osnovu fotografija”, kazala je Biuk.

Dodala je da je Odbrana tokom istrage osporavala fotografiju optuženog na osnovu koje je izvršeno prepoznavanje. Tužiteljica je rekla da je Odbrana donijela drugu fotografiju, koja je potom prezetovana oštećenima i one su ponovo prepoznale Gligorevića.

Odbrana u ovoj fazi nije iznosila uvodnu riječ.

Gligorević se nalazi u prtivoru i ima dvojno državljanstvo, a kazao je da je nastanjen u Pančevu.

Optužnica protiv njega podignuta je u julu. Pred Sudom BiH u toku je postupak protiv Radeta Grujića, koji je takođe optužen za silovanje u Liplju.

Prvi svjedok na suđenju Gligoreviću biće saslušan 20. oktobra.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img