Forto: Uskoro cijela BiH pokrivena digitalnim signalom

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina neće više biti jedina zemlja u Evropi koja nije pokrivena digitalnim signalom, izjavio je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto nakon potpisivanja Ugovora za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje Javnih RTV servisa u BiH, čija je vrijednost 25,8 miliona KM bez PDV-a.

Ugovor su potpisali Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Konzorcij koji čine kompanija Sirius 2010 Banja Luka, kao nositelj Konzorcija, te Odašiljači i veze Zagreb, kao član Konzorcija. U ime Ministarstva Ugovor je potpisao ministar Edin Forto, a u ime Konzorcija direktor kompanije Sirius 2010 Banja Luka Momčilo Đukić.

Nakon 18 godina, kada je Bosna i Hercegovina potpisivanjem Ženevskog sporazuma preuzela obavezu da do juna 2015. godine ugasi analogni televizijski signal, potpisivanjem današnjeg Ugovora ispunjeni su svi uslovi za isto.

Proces digitalizacije TV signala u BiH započeo je osnivanjem Foruma o digitalnoj televiziji, u maju 2006. godine. Tri godine kasnije, u augustu 2009, Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u našoj zemlji. Tek je krajem marta 2014. godine potpisan prvi sporazum o digitalizaciji TV signala na prostoru Sarajeva, Banjaluke i Mostara u okviru Multipleksa A. 

Sarajevo, Mostar i Banjaluka su tri od ukupno devet digitalnih regija, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

(RTV Glas Drine/bhrt)

Najnovije

spot_img