Forto: Obnova pruge Doboj – Tuzla – Zvornik – Ruma je generacijski projekat

Preporučujemo

Na prijedlog državnog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je usvojilo Nacrt sporazuma između BiH i Republike Srbije o zajedničkoj rekonstrukciji i modernizaciji pruge Doboj – Tuzla – Zvornik – Loznica – Šabac – Ruma.

Inicijativa ministra Forte i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Gorana Vesića pokrenuta je u cilju unapređenja saradnje kao i željezničkog prometa kao temelja privrednog razvoja. Na osnovu tog sporazuma Bosna i Hercegovina i Republika Srbija će zajednički aplicirati prema evropskim i međunarodnim fondovima u cilju osiguravanja sredstava za rekonstrukciju i modernizaciju ove pruge koja je od zajedničkog interesa za građane i privredu obiju država.

– Riječ je o generacijskom projektu, o željeznici koja će postati žila kucavica najvećeg industrijskog regiona u Bosni i Hercegovini, ali istovremeno i o prvom postdejtonskom zajedničkom infrastrukturnom projektu Bosne i Hercegovine i Republike Srbije koji zaslužuje podršku i evropskih finansijskih institucija – poručio je Forto.

Forto je iskazao nadu da će Sporazum uskoro dobiti podršku i Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi se što prije pristupilo njegovom potpisivanju i ratifikaciji, a potom i aktivnostima na njegovom provođenju, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Najnovije

spot_img