FMROI: Dobri rezultati u implementaciji projekata CEB II i RSP

Preporučujemo

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je da završava 2022. dobrim rezultatima u dosadašnjoj implementaciji projekata CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“ i Regionalni stambeni program (RSP).

Spomenuti projekti se provode od 2015., a zaključno s decembrom 2022. ukupno su izgrađena 43 višestambena objekta s 977 stambenih jedinica, rekonstruisano je 99 stambenih jedinica, te je izgrađeno/rekonstruirano 724 individualnih stambenih objekata.

Po riječima federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića, projekti su doprinijeli održivom ekonomskom i socijalnom razvoju.

– Ministarstvo je u potpunosti predano uspješnoj implementaciji zajedničkih projekata, te sam uvjeren da će postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja za izbjeglice i raseljene osobe doprinijeti rješavanju problema dugogodišnjeg raseljenja u Bosni i Hercegovini – naglasio je Ramić.

Cilj Projekta CEB II je osigurati interno raseljenimo osobama, koje su raseljene tokom rata od 1992. do 1995. i drugim ugroženim korisnicima kolektivnih centara i alternativnih smještaja stambena rješenja po principu neprofitnog-socijalnog stanovanja, dok Regionalni stambeni program ima za cilj osigurati trajna i održiva stambena rješenja za nekoliko kategorija ranjivih izbjeglica, interno raseljenih osoba i povratnika, bilo u mjestima njihovog porijekla ili mjestima raseljenja.

Realizacijom tih projekata do sada je pružena pomoć raseljenim i izbjeglim osobama u Tuzli, Maglaju, Travniku, Srebreniku, Sapni, Kladnju, Gradačcu, Zenici, Tešnju, Konjicu, Jablanici, Donjem Vakufu, Banovićima, Mostaru, Velikoj Kladuši, Goraždu, Ilidži, Mostaru, Foči, Sanskom Mostu, Travniku, Olovu, Bosanskom Grahovu, Odžaku, Šamcu, Orašju, Jajcu, Novom Travniku, Kupresu, Bugojnu, Busovači, Vitezu, Maglaju, Žepču, Varešu, Zavidovićima, Kiseljaku, Bosanskom Petrovcu, Sarajevu, ali i drugim sredinama.

– Prikazani rezultati su simbol zajedničkih napora za pružanje trajnih i održivih stambenih rješenja za nekoliko kategorija ugroženih izbjeglica, interno raseljenih lica i povratnika, bilo u mjestu porijekla, mjestu raseljenja ili u institucijama sistema socijalne zaštite – poručio je Ramić.

Do kraja predviđenog roka za implementaciju projekata 2024. planirana je izgradnja/rekonstrukcija još 706 stambenih jedinica kojom će biti obuhvaćene raseljene osobe i izbjeglice kako iz spomenutih, tako i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Potpunom implementacijom projekta CEB II bit će zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 posto na području Federacije Bosne i Hercegovine, dok će potpunom implementacijom Regionalnog stambenog programa biti osigurano stambeno rješenje za oko 74.000 osoba, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Najnovije

spot_img