Finska danas ulazi u NATO

Preporučujemo

Finska će se danas i službeno priključiti Sjevernoatlantskom savezu. To je izuzetno važno iz više razloga. Za početak, ulazak Finske u NATO će gotovo udvostručiti granicu Saveza i Rusije, koja s Finskom ima granicu od čak 1.300 kilometara.

Ulazak Finske u NATO dogodio se izuzetno brzo – ratifikacija je dovršena u manje od godinu dana, što proces čini najbržim priključivanje neke zemlje novijoj historiji NATO-a. Ulazak Finske u Sjevernoatlantski savez znači da se Član 5. Povelje NATO-a odnosi i na Finsku. Podsjetimo, taj član odnosi se na kolektivnu odbranu te navodi kako je “napad na jednu članicu NATO-a napad na sve njih”.

Ukoliko se jedna od članica NATO-a pozove na taj član, a druge članice se jednoglasno slože da je ta članica zaista napadnuta, svaka članica poduzima “mjere koje smatra nužnima, uključujući upotrebu oružane sile, kako bi povratila i održala sigurnost sjevernoatlantskog područja”.

Tokom Hladnog rata, taj princip je u praksi efektivno značio da Sjedinjene Američke Države garantuju sigurnost manjim članicama protiv implicirane prijetnje Sovjetskog Saveza i njegovih evropskih saveznika u Varšavskom paktu.

(RTV GD/N1)

Najnovije

spot_img