Fatihu Hasanoviću isplaćeno 3.000 KM zbog neosnovanog pritvora

Preporučujemo

Državni sud donio je presudu kojom je odlučeno da se Fatihu Hasanoviću isplati 3.000 KM za vrijeme koje je proveo u pritvoru nakon napada na Policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine.

Advokat Ibrahim Omerović kazao je da je presuda donesena nakon pregovora o poravnanju s Pravobranilaštvom BiH, koje je priznalo potraživanje, i postupak po Hasanovićevoj tužbi je završen bez rasprave.

“Pored 3.000 KM, dosuđeno je i oko 240 KM troškova, a iznos je u međuvremenu isplaćen”, dodao je Omerović.

Hasanović je bio uhapšen zbog sumnje da je pomagao Nerdinu Ibriću, koji je u Policijskoj stanici Zvornik u proljeće 2015. ubio jednog policajca, a dvojicu ranio. Ibrić je prilikom tog napada ubijen, a Hasanoviću je nakon hapšenja određen pritvor u kojem je ostao 30 dana.

“Tužilaštvo je obavijestilo njega, tada osumnjičenog, da nema elemenata da je počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, odnosno da je bio saučesnik i obustavili su istragu. On je nakon toga podnio zahtjev za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora”, pojasnio je Omerović.

Na pripremno ročište koje je ranije održano u Sudu BiH, Pravobranilaštvo je predložilo da se pregovara o sudskom poravnanju, javlja BIRN-Justice Report.

Hasanovića je Državni sud u aprilu 2016. osudio na godinu zatvora zbog ratovanja u Siriji, a po sporazumu koji je potpisao s Tužilaštvom i tu je kaznu izdržao. Proglašen je krivim što je u septembru 2013. avionom sa sarajevskog aerodroma otputovao za Tursku, odakle je zatim ilegalno ušao u Siriju u namjeri da se bori na strani Islamske države.

Najnovije

spot_img