Fata Orlović: “Vjerovat ću kad vidim da joj ravnaju temelje”

Preporučujemo

Informaciju da bi, po obećanju Zorana Tegeltije, koje je dao  na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,  pravoslavna crkava iz dvorišta Fate Orlović trebala biti uklonjena „na proljeće“, nana Fata dobila je od novinara.

Zimu zimuje, kaže, kod kćerke u Srebrenku i čeka kad će „glavni u državi ispuniti naredbu suda“ da se crkva izmjesti sa imanja Orlovića.

„Čujem da je taj neki što je glavni rekao da će crkvu odnijeti u proljeće, valjda u aprilu. Hajde da vidimo. I prošle godine bila je naredba da se crkva ukloni do 1. aprila pa je nisu uklonili. Ja želim da vjerujem da ove godine neće prevariti, ali, tek kad vidim da skidaju crijepove i cigle sa crkve i ravnaju njene temelje, onda ću vjerovati da će je ukloniti“, Fatin je odgovor na naše pitanje da li zaista vjeruje da će nelegalno izgrađena crkva u njenom dvorištu biti uklonjena.

U razgovoru za politicki.ba,  prilično ljutito, nana Fata podsjeća  da ono što je ona „durala“ dvadeset i više godina, teško da neko njenih godina može izdurati.

„Nije Orlovića imanje pustopoljina. Nikad niko ni metra naše zemlje nije prodao, a kamo li da je otme. Da nisam vjerovala u sudsku, ali i Božiju pravdu, ne bih se tolike godine vukla po sudovima i tražila da se crkva, kako to zakon propisuje, makne iz moje avlije. Šta će crkva na tuđem imanju? Kome crkva treba a niko se u njoj Bogu ne moli? To je bio samo inat, a inat nikad nikome nije donio dobro.

Meni tuđe ne treba, ali ono što je moje, što je Orlovićima u amanet ostavio Hamza-dede Orlović ne dam nikome. Ni ja, niti moja djeca„, poručuje Fata.

Čim joj, kaže, danas njena kćerka i zet dođu s posla, nazvat će svoju djecu u Americi da im kaže da su „u državi“ obećali da će crkva sa njihovog imanja biti odnešena na proljeće.

Fata će, kazala nam je „samo da malo zima popusti“ ponovo u Konjević Polje, kako bi u svojoj kući čekala uklanjanje crkve. 

(RTV GD/politicki.ba)

Najnovije

spot_img