Evropsko vijeće: Spremni smo dati kandidatski status BiH, ali tek nakon reformi

Preporučujemo

Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini nakon što se sprovede značajan broj reformi, navedeno je u zaključcima Evropskog vijeća, koji se odnose na Zapadni Balkan.

– Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su čelnici Bosne i Hercegovine postigli 12. ljuna 2022. u Briselu, a koji je neophodan za stabilnost i puno funkcioniranje zemlje i kako bi se odgovorilo na težnje ljudi. Poziva sve političke čelnike u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obveze navedene u sporazumu i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu, što će zemlji omogućiti da odlučno napreduje na svom evropskom putu, u skladu s mišljenjem Komisije.

Evropsko vijeće spremno je dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i u tu svrhu poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o provedbi 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo i odlučilo o tom pitanju – navodi se u zaključku, u dijelu koji se odnosi na BiH.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img