Evropski komesar najavio da će zdravstveni pasoš za EU biti dostupan od 15. juna

Preporučujemo

Evropski komesar za jedinstveno tržište Thierry Breton najavio je da će prvi zdravstveni pasoš za područje Evropske unije biti dostupan od 15. juna.

Kako je pojasnio, to novo zdravstveno uvjerenje ili pasoš treba biti dostupan u roku od dva do tri mjeseca u digitalnom i papirnom formatu i važit će u svih 27 država članica EU.

“Od trenutka kada budemo sigurni da će svaki Evropljanin koji želi biti vakcinisan imati fer pristup vakcini, kao što će to biti u naredna dva-tri mjeseca, bit će dobro da postoji zdravstveni certifikat koji će potvrđivati vaše stanje”, naglasio je Breton.

Certifikat ili pasoš će sadržavati podatke o državljanstvu, vrsti vakcine i o antitijelima.

“U dokumentu će biti vaše ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj pasoša ovjeren QR kodom, da li ste vakcinisani ili ne, vrsta vakcine, kao i to da li ste bili nosilac virusa. Implementacija putničkih zdravstvenih pasoša planirana je za juni, što bi osiguralo da se putovanja nastave širom Evrope”, naveo je Breton.

Breton je govorio i o ubrzanju isporuka vakcina te naglasio da će upravo one omogućiti EU da ugleda “svjetlost na kraju tunela” uprkos trećem valu pandemije koronavirusa koji se širi Evropom.

“Sada u Evropi imamo 52 fabrike koje rade 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa. Evropa ima kapacitet da proizvede i isporuči za svoje građane 360 miliona doza planiranih za kraj drugog kvartala i 420 miliona doza potrebnih da bi se kolektivni imunitet postigao do sredine jula”, poručio je Breton, piše Reuters.

Najnovije

spot_img