EUFOR: Pojačali smo patroliranje po BiH

Preporučujemo

Pripadnici mirovne misije Evropske unije (EUFOR) u Bosni i Hercegovini intenzivirali su patroliranje širom naše zemlje.

Kako je potvrđeno za Politicki.ba, vojnici EUFOR-a “opredijeljeni su za sigurno i stabilno okruženje pojačanim patrolama u zemlji”.

– EUFOR trenutno ne uočava neposrednu prijetnju po sigurnost. Međutim, podrška našim partnerima u BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja je krajnji cilj EUFOR-a i ovo rezervno osoblje će podržati EUFOR u postizanju ovog cilja. 

Sigurnost i povjerenje građana

Rezervni elementi pružit će sigurnost i povjerenje građanima BiH da je EUFOR opredijeljen za stabilno i sigurno okruženje. Rezerve će također biti sposobne da reagiraju na situacije koje bi se mogle dogoditi u cijeloj BiH – rečeno je za Politicki.ba.

Iz EUFOR-a je poručeno da se trenutno procjenjuje da nije potreban angažman ostatka ili novih dijelova rezervnog sastava ove formacije.

3.500 vojnika

No, dodaje se da, ako to bude potrebno, rezervne se trupe mogu aktivirati i pozvati u BiH.

Rezervni sastav EUFOR-a broji 3.500 vojnika. Iz tog kontingenta pristiglo je dodatnih 500 ljudi koji su već raspoređeni po BiH i vrše redovne zadatke.

EUFOR nije htio dostaviti podatke o tome koliko je vojnika iz pojedinih država raspoređeno u redovima ove mirovne misije.

(RTV GD/DnevniAvaz)

Najnovije

spot_img