Ekstremni desničari planirali državni udar u Njemačkoj, uhapšeno 25 osoba

Preporučujemo

Dvadeset i pet osoba uhapšeno je u racijama širom Njemačke pod sumnjom da su planirali svrgnuti vladu i izvršiti državni udar.

Izvještaji iz Njemačke navode da je grupa krajnjih desničara i bivših vojnika planirala upasti u zgradu parlamenta, Reichstag, i silom preuzeti vlast, prenosi BBC.

Nijemac kojeg se naziva princom Heinrich XIII, navodno je bio centralni dio njihovih planova. Među uhapšenima u jedanaest njemačkih pokrajina bila su dvojica navodnih organizatora, saopćili su iz njemačkog tužilaštva.

Zavjerenici navodno uključuju članove ekstremističkog pokreta Reichsbürger (Građani Reicha), koji je dugo bio pod prismotrom njemačke policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavjere. Pripadnici grupe odbijaju priznati modernu njemačku državu.

Procjenjuje se da je 50 muškaraca i žena bilo dio grupe za koju se tvrdi da je planirala svrgnuti republiku i zamijeniti je novom državom po uzoru na carsku Njemačku iz 1871. godine.

“Još nemamo ime za ovu grupu”, saopćila je glasnogovornica ureda federalnog tužioca.

Savezni tužilac saopćio je da je grupa planirala nasilni državni udar od novembra 2021. godine. Bivši pripadnici vojske također su bili značajna karika u planu za državni udar, navodi se u izvještajima. Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica.

Zavjerenici su već imali planove za vladanje Njemačkom, saopćili su iz saveznog tužilaštva. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo “vojnim sredstvima i nasiljem protiv državnih predstavnika”, a to je uključivalo i likvidacije.

Javni emiter ZDF je saopćio da je bivši ekstremno desni član donjeg doma parlamenta, Bundestaga, također bio dio zavjere i planirano je da bude ministar pravde, s princom Heinrichom kao vođom.

Najnovije

spot_img