Dudaković pušten na slobodu

Preporučujemo

Atif Dudaković i ostalih 12 bivših pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, osumnjičenih za ratni zločin, pušteni su danas poslijepodne na slobodu, nakon što Sud BiH nije prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da im bude određen pritvor.

Podsjećamo, Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora navodeći da je moguće ometanje istrage ako osumnjičeni budu boravili na slobodi te prikrivanje dokaza.

Bivši komandant Armije RBiH i 12 pripadnika Petog korpusa uhapšeni su u policijskoj akciji provedenoj u petak na području nekoliko gradova u BiH, a u saopćenju je istaknuto da su osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud BiH je izrekao sljedeće mjere zabrane:

Zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da se osumnjičenima zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju ”Sana 95” na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Osumnjičenim se zabranjuje i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim krivičnim postupkom.

O izvršenju izrečenih mjera starat će se pripadnici nadležnih policijskih stanica u zavisnosti od mjesta boravišta osumnjičenih, i to PS Centar Sarajevo, PS Stari Grad Sarajevo, PS Bihać, PS Cazin, PS Velika Kladuša i PS Ključ.

Osumnjičenima se nalaže da strogo postupaju u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

U skladu sa članom 126.b) stav 3. osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa izrečenim mjerama ovog rješenja.

(RTV Glas Drine/vijesti.ba)

Najnovije

spot_img