Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civila

Preporučujemo

Ramiz Dreković je oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civila. Ovo je prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine za bivše komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Dreković je u optužnici bio optužen da je za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije RBiH i Vojske RS, kao komandant 4. korpusa ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optužnica je teretila Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Kako se navodi, u napadu izvršenom 3. juna više projektila palo je u blizini škole, prilikom čega je ubijena 15-godišnja učenica, a četvero učenika ranjeno. U druga dva napada je ranjen četverogodišnji dječak i još jedan civil.

Suđenje Drekoviću počelo je u martu 2019. godine.

Tužilaštvo najavilo žalbu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će, nakon što dobije pisani otpravak presude, uložiti žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH kojom je Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da će dokazivati krivicu optuženog u drugostepenom postupku.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img