Donesena odluka: Omogućeno kretanje starijim od 65 i mlađim od 18 godina

Preporučujemo

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je Federalni štab Civilne zaštite na današnjoj sjednici ublažio mjere zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina.

– Prema toj odredbi, osobe starije od 65 godina imale bi mogućnost ponedjeljkom, srijedom i petkom da izađu, da borave vani od 9 do 13 sati, dok mlađi od 18 godina bi to ostvarivali utorkom, četvrtkom i subotom u periodu od 14 do 20 sati – izjavio je Čerkez.

Dodao je da su mjere popuštene u skladu sa epidemiološkom situacijom, koja će se nastaviti pratiti i koje bi se mogle i unaprijediti.

– Iz ovih mjera su svakako izuzete osobe koje idu po zdravstvenu skrb, izuzete su osobe koje imaju djecu sa onesposobljenjima ili problemima u razvoju. Na neki način je i to ispoštovano. Jako je bitno da osobe koje borave u staračkim domovima će imati mogućnost u ovom vremenu da borave ispred svoje institucije u okvirima te iste institucije – pojasnio je Čerkez.

U protekla 24 sata na prostoru FBiH testirano je 798 uzoraka, a samo dvije osobe su pozitivne na COVID-19.

– Ovo je sigurno jedan ohrabrujući podatak. Opreznosti nikada kraja, ali je ipak ohrabrujući podatak. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti kako bi nastavili sa ublažavanjem mjera jer nama je svima interes da ljudi počnu voditi normalan život – izjavio je Čerkez.

Najavio je da bi se, ukoliko se zadrži stabilnost, u narednom periodu moglo očekivati novo ublažavanje mjera, ali je u tom kontekstu naglasio potrebu pridržavanja mjera poput održavanja socijalne distance, nošenja maski i rukavica, te održavanja higijene.

– U FBiH je ukupno do sada testirano 12.773 sugrađanina i 776 je osoba bilo pozitivno do sada. Trenutno aktivnih je 533 slučaja – kazao je Čerkez.

Dodao je da su 32 osobe preminule, a da se 221 osoba oporavila od COVID-19. U protekla 24 sata se 41 osoba oporavila od ove bolesti. Više od 68 posto preminulih pripadaju starosnoj kategoriji iznad 65 godina.

– U FBiH su 62 pacijenta trenutno hospitalizirana. Od toga, imamo osam naših sugrađana na respiratorima. Pred nama je vikend pa molimo sugrađane da se tokom vikenda pridržavaju naredbi i svih mjera, da ne kompliciramo situaciju koja nam ide u dobrom smjeru. Da li će ona ostati ovakva, isključivo ovisi od svih nas – zaključio je Pehar.

Pojasnio je da, zahvaljujući mjerama i limitiranju kretanja određenim kategorijama, FBiH ima dobre rezultate u širenju koronavirusa.

– Osamsto hiljada stanovnika je upravo u ovoj dobi i to je odgovor zašto smo uspjeli, zato što smo onemogućili kretanje i miješanje osoba, pogotovo mladih koji su asimptomatični, nemaju simptome, mogu biti nosioci virusa, u kontaktu sa starijim sigurno bi izazvalo rezultate. Naš cilj je bio prvenstveno da zaštitimo stanovništvo – kazao je Čerkez.

Naglasio je da se prate mjere u susjedstvu, ali da se mjere donose na osnovu epidemiološke situacije u FBiH.

– Već imamo humora u stanovništvu kada kažemo da je ključnih narednih 14 dana, ali ja moram reći jednu stvar. Mi moramo pratiti u tim ciklusima i u skladu sa tim ciklusima ići polako. Ne bi željeli da se desi nešto što se nekim zemljama dešava, da imaju sada ponovo porast upravo zbog naglog popuštanja mjera. Mislim da će nakon majskih praznika doći vrijeme za popuštanje mjera za određene radnje i za određene firme. Naravno, treba voditi račuina da će vjerovatno ugostiteljski objekti, veći seminari, konferencije, da će to tek dolaziti sa početkom ljeta – pojasnio je Čerkez.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Najnovije

spot_img