Dom naroda PSBiH: Usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Preporučujemo

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su na hitnoj sjednici jednoglasno usvojili Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti po hitnom postupku. Radi se o jednom o tri uslova koje je pred vlasti Bosne i Hercegovine postavila Evropska komisija s ciljem davanja zelenog svjetla za preporuku o otvaranju pregovora BiH s EU u martu.

Usvajanjem tog zakona s oznakom ‘EI’ Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a njegovim usvajanjem Vijeće ministara BiH u očekivanju dobivanja datuma za otvaranje pregovora šalje snažnu poruku Evropskom vijeću koje raspravlja o politici proširenja EU-a.

Novi zakon harmonizira sistem sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i MONEYVAL-a iz zadnjeg kruga evaluacije.

Ovaj zakon ključan je za sprečavanje negativnog izvještaja Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma MONEYVAL čija delegacija od ponedjeljka, 12. februara, boravi u Bosni i Hercegovini i ocjenjuje njen napredak u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img