Dodik od Salkića traži pismeno obavještenje o svakom činu i koraku

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić oštro je reagirao na najnovije pritiske Milorada Dodika, koji od njega traži da ga pismeno informiše o svakom učinjenom koraku.

Nakon što je Dodik prošle sedmice potpredsjedniku Salkiću, uz javno izrečene prijetnje, poručio da se “sam disciplinuje” i “pripazi šta priča”, danas je na Salkićevu adresu stigla “instrukcija”, kojom aktualni režim želi potpuno ograničiti rad potpredsjednika.

Od Salkića se zahtijeva da ubuduće mora o svakom svom koraku “pismeno obavještavati Kabinet predsjednika”.

Pod tim podrazumijeva “planirane sastanke i predviđene teme, putovanja s obrazloženom svrhom, planirana javna istupanja i druge planirane aktivnosti”.

Ukoliko se ne postupi u skladu s Dodikovom instrukcijom, navedeno je u njoj, “svi nastali troškovi neusaglašenih aktivnosti smatrat će se privatnim troškovima i neće se refundirati iz budžeta Službe predsjednika RS”.

Salkić navodi da je Dodik još jednom dotakao političko dno, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika

“Dodikov režim već godinama provodi otvorenu diskriminaciju Bošnjaka, kršeći njihova ljudska prava i slobode. Svjedoci smo višegodišnjeg sistematskog izlovanja pripadnika ovoga naroda, iako su Bošnjaci konstitutivan narod, koji ima potpuno ista ustavna prava kao i Srbi, i Hrvati. Izlazeći iz ove faze, u kojoj je sve skoro očišćeno od Bošnjaka, Dodikov režim sada ulazi u sasvim novu, veoma ozbiljnu fazu, u kojoj želi da policijskim metodama cementira rezultate etničkog čišćenja, koje je provedeno tokom rata. Političkim potezima, diskriminacijom pri zapošljavanju, zabranom bosanskog jezika i obrazovanja, etničko čišćenje je nastavljeno i u miru. Potpuno razotkriven u svome secesionističkom i militantnom djelovanju, Dodik se sada, na potpuno necivilizacijski način, kršeći ustavna prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, obračunava s izabranim političkim predstavnikom, koji u institucijama bh. entiteta RS predstavljaju Bošnjake”, navodi Salkić.

Prema njegovom mišljenju, Dodik poduzima sve korake kako bi ućutkao bošnjačkog potpredsjednika i na taj način spriječio otkrivanje opasnih namjera. Nabavka dugih cijevi i najava secesije bh. entiteta ozbiljna su prijetnja dejtonskom miru.

“Milorad Dodik čini sve kako bi spriječio iznošenje istine o stanju u ovom dijelu naše zemlje. Njegova instrukcija je do sada najveći udar na slobodu političkog djelovanja potpredsjednika entiteta. Međutim, potpuno je jasno da je Dodik u svom haotičnom obračunu s ljudima koji ne misle kao on potpuno izgubio kompas. On ne bira načine i sredstva da bi se obračunao sa svima koji ne misle kao on, nanoseći nemjerljivu štetu građanima i institucijama bh. entiteta RS. Svima je postalo jasno da on nanosi najveću štetu ugledu bosanskih Srba i bh. entitetu RS kao i svim drugim građanima Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i činjenica da se nalazi na američkoj crnoj listi i da je izolovan od najmoćnijih evropskih država. Dodik i njegovi poslušnici i istomišljenici trebaju znati da oni nisu moji poslodavci. Nas su na izborima izabrali građani da im služimo. Stoga bi Služba predsjednika trebala biti na raspolaganju i potpredsjednicima, što do sada nije bio slučaj. Pozvat ću Službu predsjednika i samog predsjednika na odgovornost zbog kršenja Ustava RS član 97. koji predviđa zastupljenost konstitutivnih naroda. Pozivam i ovim putem tužilaštvo da provjeri navode o kršenju Ustava RS član 97. i sankcionira odgovorne”, kazao je potpredsjednik Salkić.

Najnovije

spot_img