Dieng i Borovac: Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu

Preporučujemo

Specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Adam Dieng i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac položili su danas cvijeće na spomen – obilježje u Memorijalnom centru Potočari i odali poštu žrtvama genocida, prenosi Federalna tv.

“Ovdje sam da odam dužno poštovanje brojnim ljudima koji izgubili živote kao žrtve najtežeg zločina od svih zločina – genocida. Uvijek moramo zapamtiti šta se ovdje desilo. Još uvijek veliki broj ne zna za sudbinu svojih članova porodice. Nastavlja se potraga za nestalim, za pravdom, kao što se nastavlja i privođenje pravdi svih počinilaca zločina. Sjećanje na žrtve je važno za porodice, to je njihovo pravo, ali je to važno i za proces zacjeljenja“, kazao je Dieng, prenosi RSE.

Žrtvama je neophodna institucionalna podrška, dodao je.

“Preživjeli zaslužuju zahvalnost, našu pažnju. Vidim na licima majki da nisu izgubile osjećaj za pravdu i zato smo dužni da se borimo u njihovo ime. Pravda im neće moći vratiti njihove najmilije, niti izbrisati prošlost, ali može dati mjesta pravednosti”, kazao je specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida.

Dodao je da se pomirenje ne može nametnuti izvana, te da prave promjene mogu doći samo iznutra nastojanjem da se ide naprijed.

“Razočaran sam kad čujem da neki ljudi opovrgavaju ono što se desilo ovdje. Negiranje genocida je izravna barijera pomirenju. Kao što se zna, Međunarodni sud u Haagu je kroz presude potvrdio da se u Srebrenici desio genocid. Zbog toga je neprihvatljivo za svaku osobu glorificiranje ratnih zločinaca u ovoj regiji. Osuđeni ratni zločinci nisu heroji. Žrtve, svjedoci i preživjeli su pravi heroji. U ovom trenutku, na ovom mjestu ponavljam da moramo odati počast žrtvama i dati im pravdu kroz naše napore koje činimo. Nikad, nikad, nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu“, poručio je Dieng.

Bez obzira na niz presuda za ratne zločine, pa i zločin genocida koji je počinjen na teritoriji Bosne i Hercegovine, zabrinjavajuća je pojava minimiziranja i negiranja tih zlodjela, te njihovo korištenje za dublje podjele među narodima u BiH. Rečeno je to na sastanku zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića i Bariše Čolaka sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN-a i specijalnim savjetnikom za prevenciju genocida Adamom Diengom.

Dieng je izrazio i zabrinutost zbog pojave glorificiranja zločinaca, kao i činjenice da se njihovim imenima nazivaju institucije poput domova i škola, te da se presuđeni ratni zločinci imenuju na izborne funkcije, prenosi Federalna televizija.

Najnovije

spot_img