Dezinformacije o vakcinaciji uzele danak u BiH

Preporučujemo

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da je stepen imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine u nekim područjima niži od 40 posto i nastavlja padati, što može biti rizik za pojavu epidemija i to bolesti koje su davno iskorjenjene.

Zvanično razlozi zašto je do toga dolazi još nisu poznati, no pretpostavlja se da je za pad broja vakcinisane djece, slično kao u zemljama regiona, odgovoran antivakcioni pokret, koji putem društvenih mreža širi dezinformacije o štetnosti vakcina.

Majka osmogodišnjeg dječaka Amina Čorbo Zećo sa strahom od posljedica, ispratila je svaku vakcinu svoga sina, ali je to nije spriječilo da njeno dijete bude uredno vakcinisano.

“Puno je lobija koji su protiv vakcinacije, a nemamo nikakvih dokaza da je riječ o posljedičnoj vezi nekih bolesti koje nastaju kod djece. Ja vjerujem da je medicina toliko uznapredovala da ćemo vrlo lako dokazati neku vezu bolesti koja dođe kod djece. Mislim da je puno više prednosti vakcinacije, nego što može biti štete”, kaže ova majka osmogodišnjeg dječaka, javlja Slobodna Evropa.

No, druga majka dvoje djece, koja želi ostati anonimna, zbog straha odlučila je da ih ne vakciniše. A razlozi koje navodi ilustruju mišljenje većine neodlučnih roditelja o imunizaciji.

“Odlučila sam reći NE vakcinaciji, iako je to bila jako teška odluka. Baš sam pokušala izabrati manje zlo od dva. Znam da i jedno i drugo nosi svoje rizike. Izbliza sam vidjela autizam, to je možda jedan od razloga zbog kojeg sam se odlučila reći NE. Također, nemam dovoljno povjerenja prema farmaciji i smatram da vakcine danas i nekad uopće nisu ista stvar”, mišljenje je majke koja je protiv vakcina za Slobodnu Evropu.

Svi ovi razlozi su pretpostavke bez dokaza. Polemike koje se vode uglavnom na društvenim mrežama u vezi sa famoznom MMR vakcinom, koja se prima protiv morbila, zaušnjaka i rubeole, a povezuju je sa pojavom autizmom.

Zašto je važno vakcinisati se

Sumnju da su vakcine štetne podgrijao je prije dvadesetak godina britanski doktor Andrew Wakefield, ali njegove tvrdnje su naučno osporene.

“Pojavio se jedan članak u Lansetu, kojeg je objavio jedan gastroenterolog, znači nije ni pedijatar, i koji je tu vakcinu povezao sa autizmom. Nakon dugogodišnjeg istraživanja i provedenih studija, dokazalo se da je taj njegov rad bio zaista naučno neutemeljen i da je to na neki način bilo obmanjivanje javnosti, tako da je on izgubio i licencu za rad, ali ostao je gorak ukus u ustima roditelja”, objasnila je specijalista u oblasti pedijatrije Fahrija Skokić za Slobodnu Evropu.

Gorak okus koji je ostao nakon toga i strah bazirani su na temelju mitova, kaže za naš program šefica Pedijatrijske službe u Domu zdravlja Stari Grad Sarajevo Amra Junuzović-Kaljić, te naglašava da je autizam bolest stara koliko ljudska civilizacija, da nauka nikada nije dovela u vezu vakcine sa autizmom. Smatra da su vakcine koje se danas daju mladimakvalitetnije nego one koje su se ranije koristile.

“Napretkom tehnologije dolazi se do takvih prečišćenih vakcina koje su visoko kvalitetne i koje su sigurno mnogo kvalitetnije od onih koje su se upotrebljavale par decenija ranije. Tako, u principu, nekakva mogućnost da farmaceutska industrija koristi taj način kako bi naštetila čovječanstvu zaista ne stoji”, objasnila je Amra Junuzović-Kaljić.

Ali dezinformacije su uzele svoj danak. Zbog pada broja imunizirane djece u pojedinim susjednim zemljama došlo je do epidemije, čak i sa smrtnim ishodom.

Stepen vakcinisane djece uveliko varira i na području Federacije, a u nekim dijelovima ovog entiteta obuhvat vakcinisanih osoba je ispod 40 posto, što predstavlja rizik, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

Ove niske stope dovode stanovništvo u rizik od epidemije. U posljednjoj deceniji došlo je do epidemija malih boginja, zaušnjaka i rubeole dijelom zbog prekida programa imunizacije tokom rata početkom devedesetih godina, ali i nedostatka volje za vakcinisanjem.

“Sa trenutnim velikim epidemijama maligniteta širom regiona, uključujući i obližnju Italiju, Rumuniju i Srbiju, u BiH su stalna upozorenja na izbijanje epidemije”,kaže doktor Sanjin Musa iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Potrebno je stvoriti kolektivni imunitet, upozorava pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić.

“Kvalitetna imunizacijska pokrivenost podrazumijeva 95 posto i više vakcinisane populacije. U takvoj situaciji ovi imuni štite one neimune”, kaže Kaljić.

Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj. U tom bh. entitetu prvi put je novčano kažnjen roditelj koji nije pristao vakcinisati svoje dijete.

“Mislim da na pogrešnom mjestu crpe informacije, ja bih to tako rekla. Znači, vakcina je jedina mjera zaštite, ali naši ljudi su upravo zbog dobre procijepljenosti, zbog dobrog obuhvata vakcinacijom, zaboravili kako izgledaju morbili, i onda kažu: vakcina nam i ne treba. A ustvari, dok se stvori ta kritična masa od 10, 15 posto nevakcinisanih, mi nemamo kolektivnu zaštitu i imamo epidemiju”, kaže za RSE epidemiologinja iz Doma zdravlja Modriča Slobodanka Simić.

Imunizacija je besplatna i obavezna u BiH, ali ne postoji mehanizam da se ona u potpunosti osigura. Pedijatri savjetuju roditeljima da se informišu prije nego donesu odluku da ne vakcinišu svoje dijete. Prednost daju edukaciji u odnosu na sankcije.

Najnovije

spot_img