Desetine osoba u Srebrenici uzimaju “brzo” državljanstvo Srbije da bi glasali na izborima

Preporučujemo

Ispred Veterinarske stanice u Srebrenici jučer su desetine građana ispunjavale formulare i predavale dokumente kako bi dobili državljanstvo Republike Srbije što će im omogućiti izlazak na predstojeće izbore u toj zemlji.

Nakon što ispune formulare odlaze u policijsku stanicu gdje predaju papire i po ubrzanoj proceduri dobijaju uvjerenja o državljanstvu.

Novinari koji su pokušali razgovarati sa osobama koje su čekale na svoj red nisu bile raspoložene da kažu zašto čekaju i po čijem nalogu. U jednom trenutku svi su pozvani da uđu unutar objekta kako ih ne bi fotografisali.

Ovaj slučaj je zabilježen nedugo nakon što je jedan od lidera opozicije u Srbiji Dragan Đilas objavio snimke koji prikazuju veliki broj osoba iz Bosne i Hercegovine koji dobijaju državljanstvo Srbije po ubrzanoj proceduri u Srbiji, a kako bi mogli glasati za Vučićev SNS na izborima u aprilu.

“Evo dokaza kako Vučić ‘uvozi’ sigurne glasove iz Republike Srpske za izbore”, objavio je Đilas na Twitteru i istakao kako svi iz ovog bh. entiteta imaju pravo na državljanstvo Srbije.

S obzirom na sve navedeno jasno je da iza “brzih državljanstava” stoji određena organizacija, ali i institucije Srbije.

Da je zaista to slučaj pokazuju jučerašnja dešavanja u Srebrenici gdje su desetine osoba organizovano i istovremeno došle po državljanstvo Srbije – iz samo jednog razloga, da glasaju na izborima za, špekuliše se, Vučićevu Srpsku naprednu stranku (SNS).

Nadležni u Srebrenici “ne znaju” šta se dešava.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img