Dan šehida obilježen u Zaklopači, gdje je ubijeno 56 stanovnika

Preporučujemo

Na šehidskom mezarju u Zaklopači (Opština Milići) jučer je učenjem jasina i fatiha odata počast šehidima ovog mjesta koji su ubijeni 16. maja 1992. godine.

U napadu pripadnika srpskih formacija iz rejona Milića tog 16. maja ubijeno je 56 stanovnika od čega 15 maloljetnika. Ni jedan maloljetnik nije imao više od 15 godina.

– Masovna grobnica je u blizini ovog lokaliteta otkrivana 2004. godine, a 2008. godine je klanjana kolektivna dženaza. Nedavno je Sud Bosne i Hercegovine oslobodio optužene osobe za ovaj zločin. Sud BiH nije imao dovoljno argumenata da osudi počinioce jer su Tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odradili traljav posao. Sumnjam da će ikad iko odgovarati za ovaj zločin – kaže Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Mahmutović kaže kako će biti objavljena monografija o zločinima kako bi buduće generacije imale odakle saznati historijske činjenice.

Prema pričama preživjelih stanovnika Zaklopače, napad 16. maja 1992. godine je uslijedio nakon što su srpske jedinice poražene na ratištu na sasvim drugom lokalitetu. U znak osvete krenuli su iz Milića ka prvom mjestu s bošnjačkim stanovništvom. Zaustavili su se u Zaklopači i u po bijela dana ubili svakog mještanina koji im se našao na putu.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radomira Pantića, Nenada Vukotića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića. Sud BiH je 25. marta donio u prvostepenom postupku oslobađajuće presude.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img