Dan državnosti Bosne i Hercegovine prvi put obilježen u slovenskom Pomurju

Preporučujemo

Učenici dopunske nastave bosanskog jezika i kulture u slovenskim školama u Murskoj Soboti i Mariboru, uz podršku svojih prijatelja Slovenaca, a pod mentorstvom nastavnika Aide Malanović i Hazima Karića, upriličili su sadržajan program obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Proslava je organizirana u hotelu „Vivat“ u Moravskim Toplicama, i to je prvi put da se ovakva manifestacija organizira u slovenskom Pomurju.

Svojim prisustvom svečanost su uveličali ambasador Bosne i Hercegovine u Sloveniji Dario Novalić, zamjenik gradonačelnika Grada Murska Sobota Jure Lang, predsjednik Bosanskog akademskog društva u Sloveniji dr. Edvin Dervišević, predsjednica Bosanskog kulturnog društva „Merak“ Elvira Vukalić i potpredsjednica BADS-a i poznata književnica i novinarka Adriana Kuči.

Publika je uživala u muzičkim numerama, pjesmama i recitacijama učenika posvećenih BiH. U svojim obraćanjima su Novalić, Dervišević i Lang naglasili važnost ovakvih događaja, i dali podršku projektima koji okupljaju, ujedinjuju i jačaju zajednicu Bosanaca i Hercegovaca u Sloveniji.

Podršku organizaciji proslave dali su Bosansko akademsko društvo u Sloveniji i Bosansko kulturno društvo „Merak“, a nakon oficijelnog dijela programa, druženje je nastavljeno uz degustaciju i okrepljenje uz bh. specijalitete.

Ovo je bila prilika da se na jednom mjestu, po prvi put, okupe, upoznaju i druže Bosanci i Hercegovci iz slovenskog Pomurja i Podravlja, ali i prilika za promociju i afirmaciju projekta edukacije učenika porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Sloveniji u predmetu bosanski jezik i kultura u slovenskim školama.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img