CIK usvojio Izvještaj: Dodik je novi predsjednik RS-a, potpredsjednici Duraković i Begić

Preporučujemo

Centralna izborna komisija na 73. sjednici analizirala je izvještaj Glavnog centra za brojanje. Izvještaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen sa šest glasova za te jednim protiv.

Naime, ponovnim kontrolnim brojanjem glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a utvrđeno je da je najviše glasova dobio kandidat SNSD-a Milorad Dodik. Potpredsjednici RS-a, prema rezultatima koje je CIK danas iznio na sjednici, su Ćamil Duraković iz reda bošnjačkog naroda, a Ivan Begić iz reda hrvatskog naroda.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsjednika RS-a prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti u vezi s pakovanjem materijala, nedostatkom pečata te nevažećih listića.

Broj nevažećih listića ustanovljen kontrolnim brojanjem je 38.018. Također su dodali kako je pronađen i veći broj isprintanih listića koji su izuzeti u kontrolnom brojanju.

Vanja Bjelica-Prutina istakla je kako je nakon dugog trajanja brojanja, što je potpuno opravdano, dodala je, nezadovoljna izvještajem.

– On se sastoji od tabelarnih pregleda koji ne daju nikakve odgovore – kazala je.

Naglasila je da će glasati protiv istog, no, da će podržati većinsku odluku CIK-a.

Irena Hadžiabdić se također osvrnula na izvještaj te podržala Bjelica–Prutina.

– Ne želim uputiti uopće kritiku Glavnom centru za brojanje, jer ljudi rade danonoćno. Zamolila sam ih da dopune izvještaj, jer smatram da ovo nije dovoljno. Vi ste izvještaj fokusirali na realizaciju kontrolnog brojanja, ali nama je potreban izvještaj recimo koliko smo kontrolno brojali. Mogu zaključiti da je izborni proces obilježen nizom manjkavosti. Najproblematičniji aspekt ovoih izbora su obrasci i pakovanje materijala – kazala je.

Željko Bakalar istakao je da bi se trebalo nastojati pronaći 62 vreće koje se nisu uspjele pronaći u skladištu. Birački odbor, kazao je, kojeg je politika delegirala je napravio “ogromnu havariju”.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img