Cijena goriva u Federaciji BiH za godinu dana porasla 25 posto

Preporučujemo

Cijena nafte na svjetskom tržištu u neprestanom je rastu, a taj rast utječe i na formiranje cijena naftnih derivata na bh. tržištu. Trenutno je cijena goriva u BiH za oko 25 posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 4. februara 2022. godine za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,45 KM po litri, za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,46 KM po litru.

Na isti dan prošle godine za litru goriva BAS EN 228 – BMB 95 trebalo je izdvojiti 1,94 KM, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 1,92 KM po litri.

Kako kažu iz Ministarstva, porast cijena naftnih derivata uzrokovan je rastom burzovnih cijena sirove nafte na globalnom svjetskom tržištu i rastom tečaja dolara, te Bosna i Hercegovina kao uvoznik ne može utjecati na te faktore.

Iz Federalnog ministarstva trgovine podsjećaju da je Vlada Federacije BiH, na njihov prijedlog, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine, a kontrolu nad primjenom te odluke obavljaju federalni i kantonalni tržišni inspektori u kontinuitetu.

“Prema informacijama Federalne uprave za inspekcijske poslove, vezano za primjenu Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, federalni i kantonalni tržišni inspektori u razdoblju od aprila do decembra 2021. godine obavili su ukupno 1.982 inspekcijska nadzora”, navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

(RTV GD/Fena)

Najnovije

spot_img