Čak 24.000 klijenata zatražilo moratorij na kredite, Radončić traži da kamata bude 1 posto

Preporučujemo

Zahtjev za moratorij na otplatu kredita u FBiH do sada je podnijelo čak 24.000 građana i 492 kompanije. O tome i zahtjevu da moratorij bude produžen na šest mjeseci s direktorom Agencije za bankarstvo razgovarao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić razgovarao je danas s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem. Ovom prilikom Radončić je upoznao Mahmuzića o tome da mu se, kao predsjedniku stranke, obratio iznimno veliki broj privrednika i građana koji nisu u stanju da, pod sadašnjim uslovima, izmiruju svoje kreditne obaveze.

S obzirom na to da su depoziti u komercijalnim bankama 19,4 milijarde KM, a da su više od 95% to depoziti građana, kompanija i institucija Bosne i Hercegovine, Radončić je istakao svoju molbu da Agencija za bankarstvo FBiH, zajedno s komercijalnim bankama, iznađe koncept kako da se pomogne u ovoj situaciji.

Radončić je istakao da je profit 15 banaka u prošloj godini iznosio 273 miliona KM.

Zahtjev za prolongiranje svojih obaveza prema bankama uputilo je oko 24.000 klijenata. U ogromnoj većini to su učinili građani, ali i 492 kompanije.

“Radončić je istakao važnost da bankarski sektor očuva svoju stabilnost, ali i da bude konstruktivan faktor pomoći u smanjivanju i raspodjeli ekonomskih šteta koje su već nastale zbog korona pandemije. Stoga je predsjednik SBB-a predložio da moratorij, za one koji ga budu tražili bude minimalno šest mjeseci i da kamata iznosi jedan posto. Naprosto, smatra Radončić, privredni subjekti i građani nisu u stanju da plaćaju postojeće znatno veće kamate i to bi dovelo do velikih socijalnih problema i tenzija. Na kraju sastanka je dogovoreno da će Agencija za bankarstvo FBiH, sukladno svojim zakonskim ovlastima i procedurama, razmotriti ovaj prijedlog”, navodi se u saopćenju SBB-a.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img