Brojne osude sramne izjave Munire Subašić: Vrijeme je za ostavku

Preporučujemo

Brojne su osude sramne izjave predsjednice Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić u kojima je uvrijedila žrtve masakra u Ahmićima i njihova podrodice.

Podsjetimo, Subašić je izjavila kako ne zna šta se desilo u Ahmićima i da Kolinda Grabar Kitarovović ostaje njihova kraljica.

Munira Subašić na ovaj je način uvrijedila žrtve Ahmića i njihove porodice zanemarujući pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je u niz predmeta presudio da je masakr u Ahmićima bio zločin protiv čovječnosti.

Emir Suljagić kaže da je duboko pogođen izjavom te da kao čovjek i kao građanin BiH i mora reći da gospođa Subašić to nije rekla u ime onih koji su proživjeli Srebrenicu.

” Svi oni koji su preživjeli Ahmiće, svi oni koji su preživjeli Stupni do, oni koji su proživjeli HVO-ove logore u Hercegovini, Dretelj, Heliodrom, silne privatne zatvore, treba da znaju da to nije stav svih nas. Treba da znaju da postoje ljudi među nama koji se suosjećaju sa svakom žrtvom, kojima je svaki gubitak života. Ne vidim nikakvu razliku između žrtava Ahmića i žrtava Srebrenice, između žrtava Stupnog dola i žrtava Srebrenice“, kaže Suljagić.

I u Udruženju „Žena-žrtva rata“ šokirani su izjavom Munire Subašić.

„Desio se draga Munira genocid, desili su se ratni zločini, desila se agresija na našu zajedničku nam i jedinu domovinu, desio se udruženi zločinački poduhvat za koji su u Hagu osuđeni Prlić i drugi. A tebi draga Munira, na kraju, zamjeramo zbog današnje izjave. Uvrijedila si sve žrtve genocida i zločina. Uvrijedila si sve silovane i seksualno zlostavljane žene i muškarce, uvrijedila si i srebreničke majke”, navode u saopštenju.

Čovjek koji je preživio genocid i humanitarac Fadil Cvrk piše da poslije višegodišnjeg kompromitirajućeg rada i skandaloznih izjava, nazivajući kraljicom osobu koja ruši Ustavni poredak BiH, Subašić ne može više biti na čelu ovog Udruženja, i na osnovu žrtava genocida i ukazanog poštovanja čitavog svijeta, sticati materijalnu korist za sebe i one oko sebe.

“Ako ovo Udruženje nema snage i mehanizma da je smijeni, svi mi Srebreničani ma gdje bili, trebamo dići svoj glas i stati u kraj ovom bezobrazluku – napisao je Cvrk na svom Facebook profilu“, piše Crvk.

Imam u Bosanskoj Kostajnici ef. Haris Ahmić koji je imao 14 godina kada se desio pokolj, za Klix.ba kaže kako ga čudi neupućenost Munire Subašić u vezi dešavanja u Ahmićima 1993. godine o kojima zna cijela Bosna i postoje pravosnažne presude hrvatskim generalima, vojnicima i drugima koji su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu. Dodaje da je treba upoznati s činjenicom da je u Ahmićima ubijeno 116 civila.

Novinar i maloljetni borac Armije RBIH Nermin Bise, piše kako Muniri Subašić jednostavno nije mjesto da se više pojavljuje i nastupa u ime majki u genocidu pobijenih Srebreničana.

„Idi Munira, i ne prodaji više žrtve Srebrenice i ne vrijeđaj žrtve Ahmića. Ko ti je dao pravo da srebreničkim cvijetom kitiš Aleksandra Vučića koji je pucao po djeci Sarajeva. Idi Munira jer tebi je kraljica žena kojoj je Slobodan Praljak heroj. Idi Munira i ne gadi nam Srebrenicu“, piše Bise.

Novinarka Dženana Karup Druško uz objavu sramne izjave piše – Stvarno me malo šta može ostaviti bez riječi!, a novinarka Edina Latif na Indexu piše: Razumijem bol srebreničkih majki i suosjećam. Ali, ne mogu i neću da razumijem izjavu Munire Subašić da za nju Kolinda ostaje bez obzira na sve “kraljica Balkana”. Ne mogu i neću da razumijem izjavu Munire Subašić o Ahmićima. Ne mogu i neću, i tačka! Susret majki Srebrenice sa hrvatskom predsjednicom imao bi smisla jedino da se održao u Ahmićima.

Brojni su komentari građana na društvenim mrežama u kojima se u najmanju ruku očekuje prvo javno izvinjenje Munire Subašić, a očit je konsenzus u stavu da je Muniri Subašić vrijeme da ide te da se rukovođenje Udruženjem preda nekom mlađem i obrazovanijem kadru iz Srebrenice.

Slične reakcije Subašić je izazvala i tokom posjete Aleksandra Vučića Potočarima kada ga je oduševljeno dočekala i nakon što je ovaj samo par dana ranije izlobirao neusvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a.

Najnovije

spot_img