Bratunac: Podignuta optužnica protiv Vojina Pavlovića koji je veličao ratnog zločinca

Preporučujemo

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon provedene istrage, podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića, rođenog 1976. godine u Bratuncu, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, dana 10.03.2023. godine u Bratuncu, svjesno veličao lice koje je osuđeno pravomoćnom presudom Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine za krivično djelo genocid, na način da je kao predsjednik upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske, kao i stanovnik Bratunca, postavio transparent sa likom i ispisanom porukom u kojoj se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine.

Na navedeni način optuženi je izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području koji su vidjeli postavljeni transparent u centru grada, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpjela teška stradanja u proteklom ratu.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 6. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img