Bošnjaci neće prisustvovati dodjeli plakete Miloradu Dodiku u Srebrenici

Fena

Preporučujemo

Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković izjavio je za Fenu da Bošnjaci neće prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine 11. marta povodom Dana Općine, a nakon što su srpski odbornici nedavno donijeli odluku o dodjeli zlatne plakete predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Tabaković smatra da odluka donesena na šestoj tematskoj sjednici povodom obilježavanja 11. marta i dodjele općinskih nagrada i priznanja nije u skladu sa zakonom, jer se, kako kaže, Komisija nije izjašnjavala o prijedlozima.

“Dobitnici nagrada su upitni kada je u pitanju aspekt zakonitosti. Nažalost, načelnik općine i srpske političke partije od svečane sjednice napravile su paradu srpske moći i sile u Srebrenici. Mi smo upozoravali načelnika i kolege odbornike da ne idemo u preglasavanje, nego da tražimo kompromis. Nacionalni balans bi trebao biti zadovoljen u smislu mirne političke situacije u Srebrenici”, ističe Tabaković.

On navodi da su svi prijedlozi za neke od nagrada koji su Bošnjaci predočili povučeni i na Komisiji i na održanoj sjednici.

“Vrše se određeni pritisci da pojedini prisustvuju sjednici, svi koji budu prisustvovali, od Bošnjaka ili neko iz međunarodne zajednice i nekih ambasada, onda ne žele dobro Bošnjacima. Mi smo molili naše koalicione kolege da ne idu u tom pravcu i ovo je prvi put nakon rata da je došlo do preglasavanja”, kazao je Tabaković.

Dodaje kako su to političke odluke te da ne prihvata vanzakonsko djelovanje.

“Nama svima treba svijesti o budućim odnosima i životu u Srebrenici. Svi trebamo učiniti da ti odnosi budu što bolji, jer nama valja poslije 11. marta živjeti. Kada su Bošnjaci bili većina u Skupštini nikada nije bilo preglasavanja i nikada nijedna nagrada nije donesena jednonacionalno”, potcrtao je Tabaković.

Na pitanje da li je stabilna trenutna skupštinska većina u Srebrenici, Tabaković je kazao da u ovom momentu postoji koalicioni odnos sa SNDS-om i DNS-om.

“Nismo zadovoljni da nam se na ovakav način vraća. Vidjet ćemo u narednom periodu šta će biti, ono što je izvjesno je da moramo tražiti zajednička rješenja u interesu svih građana Srebrenice”, zaključio je Tabaković.

Najnovije

spot_img