Bosni i Hercegovini nedostaje oko 30 hiljada radnika

Preporučujemo

Procjene kažu da Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje oko 30 hiljada radnika različitih zanimanja. Poslodavci potrebu za radnom snagu sve više nadomještaju uvozom radnika iz inostranstva. Situaciju apsurdnom čini činjenica da se to dešava u državi koja ima gotovo 180 hiljada nezaposlenih.

U privredi BiH gotovo da nema branše koja se ne suočava sa problemom nedostatka radne snage. Najizraženije je u sektorima građevinarstva, tekstilne, prerađivačke industrije. Sve teže se pronalazi radna snaga i u ugostiteljstvu i sektoru transporta. To i ne iznenađuje jer su plate u ovim branšama ispod prosjeka, zbog čega radna snaga odlazi u zapadne zemlje gdje su za iste poslove plaćeni i cetverostruko više. Svjesni su toga i poslodavci, zbog čega uporno zagovaraju potrebu smanjenja opterećenja na cijenu rada.

MARIO NENADIĆ, direktor Udruženja poslodavaca FBiH

Ideja je bila da se plate u kratkom roku vec od narednog mjeseca od dana usvajanja zakona da se plate povećaju za iznose od 400 KM a da bi poslodavci za taj iznos razlike bili oslobođeni plaćanja dijela poreza i doprinosa . No na žalost tada smo dobili obrazlozenje kako nema potrebe da se to radi jer uskoro u proceduru ide set fiskalnih propisa i izguibili smo čitavu godinu. Do toga nije doŠlo.

U Federaciji BiH, prema nekim procjenama, u deficitarnim branšama nedostaje oko 20.000 radnika, u Republici Srpskoj oko 10.000 radnika, zbog čega je povećana potreba za uvozom radne snage.

DEJAN RAUŠ, Privredna komora RS

Prošle godine podatak od Zavoda za statiskiku i Zavoda za zapošljavanje je da negdje između 1400 i 1500 radnih dozvola je izdato za strane drđavljane . Tu je najvise radnika iz Srbije, Turske, Indije, Bangladeđa, Pakistana, Nepala. To će nekako postati naša svakodnevica.

Trend uvoza radne snage u BiH je, čini se, tek u povojima u odnosu na susjedne zemlje. Srbija već ima oko 60.000 stranih radnika dok je Hrvatska uvezla duplo više radnika iz inostranstva. S obzirom na potrebe tržišta rada, nisu optimistične prognoze ni za BiH.

SAŠA TRIVIĆ, Unija udruženja poslodavaca RS

U BiH ima svega 3000 do 4000 radnih dozvola i mi smo tek na početku .02:15, Gdje god imate potrebe za takvim psolovima, oni ndolaze. Veci dio njih danas radi na crno obzirom da iz Turske mogu dolaziti na turisticke vize pa rade na 3 mjeseca pa odu pa se vrate dok iz zemalja Indije, bangladesa ne mogu doci bez vize nego imate proces koji je dosta dugačak i finansijski nije nimalo jeftino.

U Privrednoj komori nemaju podatke o tome da li je bilo slučajeva zatvaranja firmi zbog nedostajuće radne snage, ali kažu da su zbog takve situacije neki privrednici primorani smanjiti obim proizvodnje.

DEJAN RAUŠ, Privredna komora RS

Svakako jedan od problema koji će biti sve izrazeniji je nedostatak profesionalnih vozaca od kako je Njemacka odobrila nase vozacke, ttako da ce i u sektoru transporta biti. 01.02, Nisu uskladjene upisne poltiike sa trzistem rada. tu se trebaju uraditi opsezne analize da se vidi kakvo je stanje.

Poslodavci kažu da su im vezane ruke dok se država ne odrekne јеdnog dijela koji ubire kroz poreze i doprinose. Trenutno, kažu, radnik zarađuje jednu platu za sebe i gotovo još jednu za državu.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img