Borovac i Ramić: Osigurano trajno stambeno rješenje za 18 povratničkih porodica

Preporučujemo

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić uručili su ključeve stanova za 18 porodica u novoizgrađenoj stambenoj zgradi, u Hrasnici, na području općine Ilidža.

Riječ je o državnom projektu stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa, koji finansiraju međunarodni donatori na čelu sa Evropskom unijom, a provode resorna ministarstva u BiH.

Svečanosti su prisustvovali i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, predstavnici donatora, kao i predstavnici partnerskih organizacija međunarodne zajednice u BiH UNHCR i OSCE.

Ministrica Semiha Borovac tim povodom je kazala da je završetak zgrade na Ilidži značajan korak u rješavanju stambenog pitanja raseljenih u BiH.

– Drago mi je što danas na Ilidži dijelim radost sa 18 porodica koje zahvaljujući Regionalnom stambenom programu nakon više od dvije decenije od raseljenja konačno trajno rješavaju svoje stambeno pitanje. Vidjeti zadovoljstvo na licima ljudi koji useljavaju u nove objekte, ali i zadovoljstvo svih nas koji učestvujemo u realizaciji RSP-a, najbolji je motiv za daljnji rad – rekla je Borovac te istakla da je vrijednost programa za cijelu regiju 1,2 milijarde KM, od čega 200 miliona za BiH.

Ovaj program u sebi nosi i komponentu humanosti. Tome svjedoči činjenica da je dosad za 1.000 porodica, koje su godinama bile bez krova nad glavom, osigurano trajno stambeno rješenje, dodala je ministrica Borovac.

Ministar Ramić je kazao da je RSP jedan od najvažnijih programa stambenog zbrinjavanja koje provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

– Zahvaljujući podršci međunarodne zajednice i partnerskom odnosu svih nivoa vlasti u BiH, do sada smo na području Federacije BiH, putem RSP-a izgradili kuće i stanove za raseljene i nezbrinute, u Tuzli, Bosanskom Petrovcu, Foči i Palama – Prači, a u toku su građevinski radovi u Zenici, Olovu, Jajcu, Goraždu, Kaknju i još jedna zgrada u Tuzli. Okončanjem započetih radova bit će osigurano trajno stambeno rješenje za 159 porodica – kazao je ministar Ramić.

Vodeća institucija u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, koja koordinira aktivnostima Regionalnog stambenog programa, jeste Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementatori projekta su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjel za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Najnovije

spot_img