Blagaj danas na derviškom mevludu očekuje desetine hiljada muslimana iz BiH i inostranstva

Preporučujemo

Na vrelu Bune u Blagaju, danas se očekuje na desetine hiljada vjernika muslimana iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i inostranstva koji će učestvovati na centralnoj manifestaciji Dana mevluda i zikra.

Stoljetna tradicija dovišta na vrelu Bune održava se u organizaciji Mostarskog muftijstva, Medžlisa IZ Mostar, Tarikatskog centra Bosne i Hercegovine i Karađoz-begove medrese, i i B.Z.K. “Preporod” Mostar, a tradicionalni mevlud i zikr derviši i šejhovi će proučiti u 11 sati.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva Ilham ef. Puce je naglasio da je manifestacija “Dani mevluda i zikra” najvažnija i najmasovnija tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija na području Muftiluka mostarskog.

“Utemeljena je na okupljanjima vjernika na dovištima koji se na taj način nastoje približiti Svevišnjem stvoritelju, razmišljajući o svojim korijenima, ali i sadašnjosti uz nastojanje da pronađu modele kako poboljšati budućnost. Manifestacija je od velikog značaja za sve vjernike Bošnjake. Njome afirmišemo i promovišemo učenjake koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj tradiciji i historiji. Govorimo o sebi, svom identitetu, vjerskom, nacionalnom i kulturnom… Manifestacije je od velike važnosti ne samo za Mostar, već i za Bosnu i Hercegovinu, pa i region“, kazao je Puce.

Ističe da mevludu u Blagaju prisustvuje više od 30 hiljada posjetilaca iz regiona, Bosne i Hercegovine i svijeta, te da je derviška tekija bogatstvo države i nacionalni spomenik BiH.

Tekija na Buni u Blagaju, desetak kilometara od Mostara, prema kazivanjima Evlije Čelebije sagrađena je 1697. godine, a današnja zgrada potiče iz 1851. kada je Omer-paša Latas dao obnoviti objekat.

Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi je starija od dolaska Osmanlija na ove prostore. Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održavala se sve do 1925. godine, a iste godine umro je i posljednji njen šejh.

Tekija je turistička atrakcija, ali tradiciju mevluda, poznatog kao derviški mevlud, obnovili su 1975. šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić u ime Tarikatskog centra, i mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić u ime institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(KLIX/RTV GD)

Najnovije

spot_img