Za 20 dana u TK bez posla ostalo više od dvije hiljade radnika

Preporučujemo

Broj nezaposlenih na području Tuzlanskog kantona od početka aprila počeo je rasti, pa na adresu Kantonalne Službe za zapošljavanje pristižu nove prijave onih koji usljed pandemije korona virusa ostaju bez posla. Na kraju marta na evidenciji Službe bilo je oko 73.600 nezaposlenih, a već do 20. aprila taj broj se popeo na 77.400 osoba.

”Od 1. aprila do jučerašnjeg dana imamo 2.200 novoprijavljenih osoba koje su dobile otkaze ili im je prekinut ugovor o radu na određeno vrijeme. Taj broj je znatno povećan u odnosu na mart, u odnosu na mjesece koje smo imali prije ove pandemije”, navodi Edina Isaković, direktorica Službe za zapošljavanje TK.

Najviše osoba koje su ostale bez posla radile su u oblasti uslužnih djelatnosti, ugostiteljstvu, industriji namještaja i autoindustriji. Dobar dio njih, nakon prijave na evidenciju biroa, imat će pravo na novčanu naknadu. Zahtjeva za takvu naknadu je sve više.

”Što se tiče novčane naknade, ono što bih prvo spomenula je da novčanih sredstava ima dovoljno, novčane naknade niti će, niti smiju biti upitne. Takav je stav i Federalnog zavoda za zapošljavanje. Odjeljenje za materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenih je u februaru zaprimilo 480 zahtjeva za novčanu naknadu, u martu je tih zahtjeva bila oko 560. Da taj broj raste, potvrđuje podatak da za prvih 20 dana aprila imali smo oko 1.400 zahtjeva za novčanu naknadu”, ističe direktorica Službe.

Zahtjevi se izvršavaju u zakonski propisanim rokovima, navodi Isaković. Podsjeća da će biti realizovana i sredstva iz programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja prema javnom pozivu od 28. februara.

”Svi oni koji su aplicirali na te projekte, i koji su dobili rješenja do 3. aprila, njima će sredstva biti isplaćena onako kako je planirano, sredstva postoje. Veoma je bitno da su te osobe kada je u pitanju određeni projekat potpisali rješenje i imaju ugovore da mogu realizovati sa 3. aprilom ove godine”, kaže Isaković.

Uprkos velikom broju zahtjeva i prijava, rad Službe odvija se nesmetano. Zbog povećanog obima posla, u ovoj ustanovi je uvedeno dvokratno radno vrijeme koje traje od 07:30 do 16:30 sati, a drugu sedmicu, uposlenici rade u dvije smjene. Iz Službe podsjećaju da su redovna javljanja još uvijek odgođena, a kada i na koji način će biti omogućena prijava, javnost će biti obaviještena na vrijeme.

(RTV GLAS DRINE/ RTV SLON)

Najnovije

spot_img