UO Memorijalnog centra Potočari donio odluku o uskraćivanju dočeka delegaciji Ruske Federacije

Preporučujemo

Upravni odbor Memorijalnog centra Potočari je, nakon razmatranja najave iz Ambasade Ruske Federacije o posjeti delegacije na čelu sa ambasadorom Petrom Ivancovom Memorijalnom centru, donio odluku o ograničenju pristupa i uskraćivanju dočeka delegaciji ambasade Ruske Federacije koja je konačna i obavezujuća za rukovodstvo i službenike Memorijalnog centra.
“Upravni odbor Memorijalnog centra nema mandat da zabranjuje bilo kojem posjetiocu koji dolazi sa iskrenim namjerama da izrazi sućut prema žrtvama genocida u Srebrenici, pa tako ni gospodinu Petru Ivancovu čija lična osjećanja Upravni odbor nije razmatrao ni osporavao na svom zasjedanju”, saopćio je Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Međutim, u vezi sa najavljenom zvaničnom posjetom delegacije Ambasade Ruske Federacije Upravni odbor Memorijalnog centra Potočari naglašava činjenicu da Petar Ivancov kao rukovodilac Ambasade Ruske Federacije predstavlja najvišeg rezidencijalnog predstavnika institucija Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, pa samim tim i zvanične stavove Ruske Federacije koje su institucije te države više puta javno iznosile.

Podsjećaju da zvanični stav institucija Ruske Federacije o Srebrenici počiva na negiranju genocida i osporavanju pravosnažnih presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

“Naglašeno aktivnu ulogu i inicijativu u negiranju genocida u Srebrenici i osporavanju presuda međunarodnih tijela pravde, institucije Ruske Federacije poduzele su u julu 2015. godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, kada je Rusija kao stalna članica u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija uložila veto i onemogućila usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija, a kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Aktivnom kampanjom negiranja istine o genocidu u Srebrenici zasnovane na činjenicama iz presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, institucije Ruske Federacije su uskratile saosjećanje i nanijele uvreda prema žrtvama genocida, te stvorile dodatnu bol porodicama žrtavama”, saopćili su i izrazili nadu da će institucije Ruske Federacije početi s poštivanjem presuda međunarodnih sudova i zasnivati svoje zvanične stavove na pravnoj i historijskoj istini o izvršenim zločinima i na saosjećanju sa žrtvama,

“Time će ne samo u Memorijalnom centru nego i u svim drugim institucijama koja štite sjećanje na zločine genocida osigurati sebi status, kakav Ruska Federacija očekuje i kakav dolikuje članici Ujedinjenih nacija”, poručili su.

Dodaju da bi ignorisanjem navedenih činjenica o stavu institucija Ruske Federacije prema genocidu u Srebrenici i odobravanjem standardne procedure u slučaju ove posjete Memorijalnom centru, Upravni odbor dao legitimitet stavovima institucija Ruske Federacije i doprinos njihovoj kampanji negiranja genocida u Srebrenici te nanošenju uvreda i dodatne boli porodicama žrtava čime bi nanio grubu povredu preuzetim obavezama iz svog mandata.

“Upravni odbor Memorijalnog centra Potočari ima mandat da štiti sjećanje na žrtve genocida, istinu o genocidu i osjećanja porodica žrtava, te je uz konsultacije sa udruženjima porodicama žrtava, koja su dale punu podršku stavu Upravnog odbora da se ne dopušta pristup delegacijama koje negiraju i ne priznaju genocid, donio odluku o ograničenju pristupa i uskraćivanju dočeka delegaciji Ambasade Ruske Federacije u Memorijalnom centru”, naveo je Upravni odbor Memorijalnog centra Potočari.

Najnovije

spot_img