U Tuzlanskom kantonu opada broj zaraženih koronavirusom

Preporučujemo

 U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata na koronavirus je testirana 91 osoba i nijedna nije pozitivna – potvrdila je ministrica zdravstva tog kantona Dajana Čolić.

Kazala je da je trenutno 60 aktivno pozitivnih na koronavirus u TK, a istaknula je da je broj pozitivnih osoba u padu.

-Broj otpuštenih iz bolnice, odnosno oporavljenih imamo 18, dakle sedam više nego jučer. Tri osobe koje su bile u kućnoj izolaciji su također oporavljene. Imali smo jedan premještaj pacijenta u druge kantone zbog nastavka liječenja i nažalost dva smrtna ishoda – precizirala je Čolić. 

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla hospitalizirano je sedmero, u Centru za srce u Tuzli je smještena jedna pozitivna osoba na koronavirus, dok se u kućnoj izolaciji trenutno nalazi 51 osoba.

-Kada govorimo o testiranjima, mi sve radimo prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Mislim da broj od 2.028 testova u TK do danas nije mali broj, iako uvijek može bolje – kaže ministrica Čolić.

Osvrnula se i na informaciju o izradi novih respiratora firme u Gradačcu, što je prema njenom mišljenju hvale vrijedan projekt.

– Svakako želim pohvaliti ovakav način proizvodnje i drago mi je da su ljudi preusmjerili svoju proizvodnju. Međutim, moram naglasiti da se u ovoj firmi još radi o prototipu respiratora koji je izrađen na osnovu jednog respiratora koji je bio otpisan na UKC Tuzla. Želim se zahvaliti ljudima iz ove firme u Gradačcu koji su u roku 48 sati jedan takav respirator stavili u funkciju. Svi ti preparati ipak moraju biti testirani. Naravno da Ministarstvo zdravstva stoji na raspolaganju, da nađemo način gdje i kako aparate testirati. Dakle, naša je želja pomoći svima koji se upuste u ovakve inovacije i pokušaje da nešto obezbijede na području naše države. Želim im se zahvaliti i našu podršku svakako imaju, ali tražim da nas razumiju, jer nismo nadležni za ateste – rekla je ministrica zdravstva TK.

(RTV GLAS DRINE/FENA)

Najnovije

spot_img