Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora

Preporučujemo

Optuženi Milorad Obradović, u četiri tačke optužnice, tereti se za počinjene zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, općina Prijedor.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

Milorada Obradovića, zv. “Stiven”, rođenog 1967. godine u Prijedoru.

Optuženi se tereti da je u julu1992. godine, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okoline, te da je lično sudjelovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji nezakonito zarobljeni, mučeni i zlostavljani, pa nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Prema prikupljenim dokazima samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći sa mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba.

Također, optuženi se tereti da je lično, na stadionu FK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zarobljenicima, ubio trojicu civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti za krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima oko 10 svjedoka koji će iskaze dati uz mjere zaštite te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz SR Njemačke.

Za navedenog optuženog, predloženo je produženje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili supočinitelje (čl.132. točke a) i b) ZKP BiH.

U Sudu BiH se zbog navedenog ratnog zločina vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr., te je predloženo spajanje postupka sa ovim predmetom.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Najnovije

spot_img