Marš mira: Upriličena posjeta mjestu ubistva 1.000 Srebreničana (AUDIO)

Preporučujemo

Preživjeli Srebreničani i predstavnici federalne i lokalne vlasti obišli su danas trasu puta od Buljima do Kameničkog brda kojom će se prvi put ove godine, nakon više od 20 godina, kretati učesnici Marša mira koji na ovaj način odaju počast hiljadama žrtava srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o trasi od oko 13 kilometara preko Kameničkog brda, koja je izbjegavana svih prethodnih godina zbog zahtjevnosti i nesigurnosti. Ove godine će, prvi put nakon 1995. godine, ovom trasom proći hiljade ljudi. Riječ je o dionici od Buljima do Kameničkog brda, gdje se desila zloglasna “Bukva”, gdje je ubijeno najmanje 1.000 Srebreničana, a veliki broj je i ranjen.

Preživjeli Srebreničani i predstavnici federalne i lokalne vlasti prošli su trasom na kojoj se i dan-danas može vidjeti obuća, odjeća, konzerve, kašike i drugi predmeti i ostaci predmeta Srebreničana koji su se u julu 1995. kretali tom dionicom pokušavajući doći do slobodne teritorije, Kladnja ili Tuzle.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izjavio je da su i ove kao i prethodnih godina uradili određene izmjene na trasi Marša mira, u odnosu na zahtjeve Pododbora za Marš mira kako bi sačuvali trasu kojom su preživjeli došli do Nezuka i Tuzle.

Sačuvati kolektivno sjećanje

-Cilj je ovu trasu učiniti potpuno prohodnom, da li za vozila ili bicikliste, kako bi u nekom narednom periodu tu trasu sačuvali kao naše kolektivno sjećanje i poštovanje prema svim žrtvama genocida u Srebrenici i učinili tu trasu dostupnom i onima koji žele proći tom trasom Marša mira, a ne u periodu od 8. do 11. jula – pojasnio je Ramić.

Izrazio je nadu da će nastaviti sa započetim aktivnostima. Poručio je da je ovaj dio trase bitan, prvenstveno preživjelim.

-Da znaju da se kreću tom trasom kojom su izbjegavali smrt, a sada idu nekim drugim smjerom – nazad prema Srebrenici i time pokazuju da su preživjeli, da su dostojanstveni, da su se vratili na svoje i da se nisu isplatili genocid i svi zločini koji su počinjeni – rekao je Ramić.

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, podsjetio je da će ovogodišnji Marš mira, koji ide od Nezuka do Potočara, ići identičnom trasom kojom su Srebreničani u julu 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije.

-Na ovom lokalitetu tzv. Šarene bukve je oko 1.000 Srebreničana izgubilo život na putu prema slobodnoj teritoriji. Mogu reći da sam pod utiskom i emocijom, jer smo prošli trasom na kojoj još uvijek ima ostataka odjeće i obuće onih koji su bježeći pred srpskim agresorom tražili spas na ovom putu – rekao je Alivuković.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), podsjetio je da se oni trude svake godine da budu podrška Organizacionom odboru.

-Ove godine smo radili na dva zadatka, na deminiranju nove, ali izvorne trase Marša mira kod Nezuka. To su dva zadatka po otprilike 30.000 kvadratnih metara, gdje smo jučer završili zadnji zadatak. Ostao je još jedan dio koji ćemo uraditi sljedeće godine – pojasnio je Solak.

Na trasi kojom su prošli ‘95.

Mefail Dudić jedan je od preživjelih genocida u Srebrenici. Danas je hodao trasom kojom je hodao i ‘95. godine.

– Imao sam 14 i po godina 1995. godine. Moj drug Mesud Mustafić je bio ranjen pored mene. Danas je, hvala Bogu, živ. Iznio sam ga na ovo brdo, 50 metara iznad. Nisam mogao dalje, i ja sam bio nejak – ispričao je Dudić.

U koloni koja je danas obišla trasu bio je i Abdurahman Omić.

– Ovo mjesto je najveće stratište koje se desilo u putu do Nezuka. Bio sam na začelju kolone, a gubitaka smo imali i do ovog mjesta. Na ovom mjestu je bilo tijelo do tijela. Tijela su već bila crne boje, bila su neprepoznatljiva – kazao je Omić.

Istakao je da su u godinama nakon 1995. znali dolaziti na ovu lokaciju kako bi pokazivali gdje su tijela stradalih.

I Rešid Dervišević se nakon više od dvije decenije nalazi ponovno na trasi kojom je prolazio u julu ‘95.

– Sada su neopisive moje emocije, zbog toga što znam šta se dešavalo na ovom mjestu. Ovo sam čekao 13 godina. Mislio sam da ću umrijeti, a da neću dočekati – poručio je Dervišević.

“Marš mira Nezuk – Potočari” i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama 11. jula, jedna od glavnih aktivnosti obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Održava se od 8. do 10. jula.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari.

POSLUŠAJTE AUDIO PRILOG KOJI JE PRIPREMIO ILIJAZ MIRALEMOVIĆ.

 

Najnovije

spot_img