Ljekari u Tuzlanskom kantonu najavili kolektivni otkaz

Preporučujemo

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH u kordinaciji sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK sutra će organizovati protestni skup doktora Tuzlanskog kantona, a podršku će im dati i kolege iz drugih kantona.

Kako se navodi u saopćenju Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, na ovaj potez natjerala ih je Vlada TK koja je, kako ističu, “pokazala rijetko viđenu malicioznost i nebrigu za svoje doktore”.

– One iste doktore koji se svakodnevno bore da sačuvaju zdravlje i život svih građana Tuzlanskog kantona, pa i onih koji su sada protiv nas i koji praktično uništavaju sve ono što je prethodnih generacija stvarano u zdravstvu na tom području. Nakon ovakvog poniženja kojem smo izloženi od strane vlade, pojedinih direktora, korumpiranog pravosuđa i pojedinaca kojima zdravstvo služi samo za “uhljebljavanje” i lov u mutnom, nama nije ostalo ništa drugo osim da protestima skrenemo pažnju javnosti na naš posljednji apel da se ovome stane u kraj – piše u saopćenju.

Ljekari u Tuzlanskom kantonu poručili su da oni ne zaslužuju da budu zadnji i jedini u FBiH bez svog kolektivnog ugovora, bez prava na status i borbu u svoje ime.

– Ne zaslužuju da vlada koja jednim potezom može riješiti sadašnji položaj doktora igra se sa stubom zdravstvenog sistema i praktično tjera doktore iz Tuzlanskog kantona. Nakon protestnog skupa koji će biti u subotu, članovi sindikata doktora medicine i stomatologije kreću u predaju kolektivnog otkaza u svim zdravstvenim ustanovama na području TK. Isključiva odgovornost je na sadašnjoj Vladi TK koja će dozvoliti potpuni sumrak u jednom dijelu FBiH zarad nerazumljivih interesa i vratiti građane TK praktično u srednji vijek – stoji u saopćenju koje potpisuje predsjednik SSSDMiSFBiH dr. Rifat Rijad Zaid.

Kažu da traže “ništa manje od onoga što već imaju ljekari u drugim kantonima/županijama”.

– Svi doktori medicine i stomatologije u ostalim dijelovima FBiH, koji su članovi Sindikata doktora (njih preko 4.000) će učiniti maksimalni napor da nakon otkaza obezbijede položaj ljekara, naših članova, na dostojanstven način. Borit ćemo se za naš kolektivni ugovor i u Tuzlanskom kantonu, kao i za svakog našeg člana, uvijek i svuda. Nikad se predati nećemo! – zaključuju ljekari.

Najnovije

spot_img