Beba pronađena u kontejneru u Sarajevu dobila dom

Preporučujemo

Kada je prije mjesec novorođenče pronađeno u kontejneru, bio je to slučaj koji je potresao cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Ta priča je danas dobila sretan kraj, jer je jednomjesečna beba dobila dom u hraniteljskoj porodici. Još nije stavljena tačka na istragu. Majka, je podsjećamo, osumnjičena za pokušaj čedomorstva.

Sretan kraj priče koja je bila na svim naslovnicama, jer je uoči Nove godine beba ostavljena u kontejneru. Nakon mjesec boravka na Pedijatrijskoj klinici djevojčica je smještena u porodicu kod hranitelja. To je za N1 potvrđeno u Kantonalnom centru za socijalni rad. Kao nadležni su, kažu, sve vrijeme tražili dugoročno rješenje.

-Cilj Kantonalnog centra za socijalni rad i Službe socijalne zaštite Općine Vogošća je bio da se djevojčica zadrži dovoljno dugo vremena, koliko je bilo potrebno službi da pronađe adekvatnu porodicu u koju bi se djevojčica smjestila. Na taj način bi spriječili dodatne separacije, odnosno premještanje iz jedne u drugu ustanovu – kazao je Adnan Podžo, direktor Kantonalnog centra za socijalni rad.

Priča nije dobila i sudski epilog.

Majka koja je po porođaju novorođeno dijete ostavila u kontejneru brani se sa slobode. Nije bilo zakonskog osnova za predlaganje pritvora. Istraga je u toku, rečeno je iz Kantonalnog tužilaštva, a “napuštanje djeteta” za koje je majka bila prvobitno osumnjičena je, podsjećamo, ubrzo prekvalifikovano u pokušaj čedomorstva.

Motivi majke u ovom slučaju još su misterija. No, psiholozi upozoravaju da okidač u sličnim slučajevima može biti postporođajna depresija ili psihoza i da oči treba držati otvorenima.

Najnovije

spot_img