Avdičević i ostali: Razdvojen postupak protiv Muharema Efendića

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine razdvojio je postupak protiv Muharema Efendića, optuženog za zločine na području Sapne, nakon prezentovanja nalaza vještaka da ne može putovati na suđenje na relaciji Tuzla – Sarajevo.

Vijeće je donijelo rješenje nakon što je četvoročlani tim ljekara zaključio da Efendić ne može putovati zbog zdravstvenih razloga. Nalaz su predstavile kardiolog Belma Pojskić, nefrolog Lejla Hantalašević Bečić, gastroenterolog Lejla Šaranović Čečo i neuropsihijatar Gordana Lastrić.

One su objasnile zdravstvene probleme zbog kojih Efendić ne može putovati. Na pitanje Vijeća, kazale su da bi bio sposoban učestvovati u sudskom postupku u Tuzli.

“Sud je cijenio da je neophodno razdvojiti postupak radi efiksnog suđenja. Ostali optuženi imaju pravo na efikasno suđenje“, kazao je predsjedavajući Vijeća Miroslav Popović.

Efendić je optužen sa Dževadom Avdičevićem, Ahmetom Hadžajlićem i Izetom Ikanovićem za zlostavljanje trojice zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske u Rastošnici, kao i strijeljanje dvojice po prijekom sudu. Prema optužnici, oni su bili na komandnim pozicijama u Armiji BiH na području Teočaka i Kalesije.

Na početku ročišta sudija Popović je kazao da je imenovan kao novi predsjedavajući Vijeća i da se upoznao sa izvedenim dokazima. Naveo je da je preslušao iskaze do sada četiri saslušana svjedoka. Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u januaru 2022.

Tužilaštvo i Odbrane kazali su da nemaju primjedbi na promjenu člana Vijeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februar.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img