Austrijski mediji: BiH godišnje izgubi jedan cijeli grad

Preporučujemo

Pod naslovom “Ova balkanska zemlja godišnje izgubi jedan cijeli grad”, austrijski list “Heute” objavio je tekst o iseljavanju iz Bosne i Hercegovine, naglašavajući kako se taj trend i dalje nastavlja.

“Iako su prošli božićni i novogodišnji praznici, svakodnevno na stotine putnika odlazi iz BiH “bez povratne karte”, piše “Heute” navodeći da je demografsko stanje u ovoj zemlji krajnje zabrinjavajuće.

Pozivajući se na anketu agencije “Piksel”, Heute prenosi da je Bosna i Hercegovina usamljena na vrhu susjednih zemalja, koje bilježe najveće iseljavanje, pa upravo zato eksperti strahuju da će mlada generacija nastaviti i ubrzati trend odlaska u inostranstvo.

Dalje se navodi da, prema procjenama Ujedinjenih naacija, BiH će “do 2070. godine izgubiti polovinu stanovništva te da će u njoj živjeti svega 1,6 miliona stanovnika”.

Kao jedan od razloga odlaska iz BiH navodi se prosječna plata od 575 evra, ali i nedostatak radnih i ostalih perspektiva za budućnost mladih.

“U svakom slučaju, iseljavanje stanovnika je ne samo veliki problem nego i veliki i alarmantan izazov za sve države, koje žele zaustaviti navedene negativne demografske procese”, zaključuje Heute.

Najnovije

spot_img