Asfaltiran put u srebreničkom naselju Tokoljaci, nova nada za povratak

Preporučujemo

U naselju Tokoljaci kod Srebrenice nedavno je asfaltiran put kroz selo i dio putnog pravca Tokoljaci – Kragljivoda. Tokoljaci su od Srebrenice udaljeni 25 kilometara i za stanovnike je asfaltni put nova nada za povratak.

Selo je poznato i po tome što je između dva minula rata na tom području srebreničke općine bilo najviše intelektualaca, prosvjetnih radnika, inžinjera, ali i doktora nauka.

Također, stanovništvo se bavilo i poljoprivredom, a svako domaćinstvo imalo je jednog ili dva zaposlena u srebreničkoj privredi i drugim institucijama. Nažalost, mnogi od njih nisu živi, a u ovom selu ubijeno je 169 ljudi.

Ipak, pojedini povratnici nakon asfaltiranja puta u Tokoljacima su iskazali želju za povratkom u svoje selo.

– Deset porodica tokom izgradnje puta angažiralo je mašine za čišćenje temelja porušenih stambenih objekata, a tri objekta već su u izgradnji. Ostaje da se uradi još 700 metara seoskog puta i time će Tokoljaci biti povezani s glavnin putem. Zahvaljujući tradicionalnoj slozi Tokoljana i onih koji žive u Federaciji BiH i dijaspori, te Federalnom ministarstvu za izbjegla i raseljena lica, Kantonu Sarajevo, Općini Srebrenica, kao i bošnjačkim predstavnicima u lokalnoj zajednici, u ovom selu je izgrađeno 3,1 kilometar asfaltnog puta – navode povratnici u Tokoljacima.

U tom selu je ranije postavljena solarna ulična rasvjeta, izgrađena vodovodna mreža, asfaltiran put te uređeni kanali i propusti.

Iako je obnovljeno više od 20 kuća, prije ovih projekata, selu je prijetilo izumiranje. Zbog loše infrastrukture, nezaposlenosti, te udaljenosti škole, ali i drugih životnih problema, mnogi su napustili selo.

Mještani su dogovorili pokretanje akcije prikupljanja sredstava za nastavak asfaltiranja puta od Tokoljaka do Kragljivode. U akciju će se, kažu, uključit i njihove komšije Srbi iz susjednih Krnjića. S obzirom na to da je navedeni putni pravac od šireg društvenog značaja, osim vlastitih sredstava očekuju i finansijsku pomoć države i entiteta.

Popisom stanovništva 1991. godine Tokoljaci su imali 104 domaćinstva i 567 stanovnika.

(RTV GD/Fena)

Najnovije

spot_img