Američka senatorica Shaheen o uvedenim sankcijama: Nastaviti pozivati ​​korumpirane aktere na odgovornost

Preporučujemo

Američka senatorica Jeanne Shaheen, viša članica Senatskog odbora za vanjske odnose i predsjedavajuća Podkomiteta za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, objavila sljedeću izjavu kao odgovor na odluku administracije Džoa Bajden (Joe Biden) da uvede sankcije pojedincima uključenim u značajne korupcijske i destabilizirajuće aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

“Pozdravljam ovu najavu Bidenove administracije, a posebno njenu odlučnu akciju da Milorad Dodik bude sankcionisan, kao i medij pod njegovom kontrolom”, rekla je ona.

Dalje naglašava da je Dodik bio uključen u napore aktivnog podrivanja stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Prije više od 20 godina Sjedinjene Države su imale ključnu ulogu u donošenju mira i stabilnosti u Bosnu i Hercegovinu, ali nedavni znakovi ukazuju na to da zlonamjerni akteri unutar i izvan njenih granica nastoje spriječiti demokratski napredak Bosne. To ne samo da ugrožava budućnost zemlje, već oduzima priliku budućim generacijama za prosperitetnu egzistenciju i ugrožava sigurnost cijelog regiona”, poručila je ona.

Osim Dodiku, sankcije su uvedene i Alternativnoj televeiziji, Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi te Mirsadu Kukiću, predsjedniku PDA.

“Od ključne je važnosti da nastavimo pozivati ​​korumpirane aktere na odgovornost i blisko sarađivati ​​s našim saveznicima na održavanju Dejtonskog sporazuma. Kao predsjedavajuća pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, nastavit ću raditi na unapređenju američke politike prema Balkanu kako bih osigurala da decenije napretka nisu napravljene uzalud”, njena je poruka.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img