Ambasador BiH u Egiptu: Počeo proces evakuacije iz Gaze, na listi 29 državljana BiH

Preporučujemo

Ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) u Egiptu Sabit Subašić izjavio je kako je proces evakuacije stranih državljana iz blokiranog Pojasa Gaze počeo te kako svakog momenta od egipatskih vlasti očekuju poziv kada mogu krenuti prema graničnom prelazu Rafa.

“Neke moje kolege, predstavnici drugih ambasada, veći su na putu prema prelazu Rafa. Neki su završili posao”, rekao je Subašić u razgovoru s novinarom Anadolije.

Dodaje kako im nije poznato u skladu s kojim kriterijima je Ministarstvo vanjskih poslova Egipta napravilo listu zemalja na kojoj se nalazi 40-ak država. Ono što zna jeste da dnevno ka Rafi odlazi 4-5 predstavnika stranih ambasada.

“Mi smo, kao i brojne druge ambasade, u poziciji da čekamo. Poces evakuacije je krenuo, ide nekim tokom, iako je tamo velika gužva s mnogo problema. Mi se naravno uključujemo u proces evakuacije”, naglasio je Subašić.

Podsjetio je kako je bh. ambasada egipatskim vlastima aplicirala s tačnim brojem ljudi koje želi evakuirati, u skladu s njihovom zahtjevom.

“Na našoj listi, koji smo poslali u skladu s procedurama, imamo 54 osobe. Tu je 29 osoba s bh. državljanstvom. Ostali su njihovi bliski srodnici”, pojasnio je Subašić te dodao:

“Razgovarali smo sinoć s pomoćnikom egipatskog ministra za konzularne poslove i on je jasno rekao da trebamo čekati. Oni jednostavno pozovu iza ponoći i kažu, spremite se, idete na granicu Rafa. Nastojimo da budemo pripravni. Mi samo čekamo poziv, kao što i svi drugi čekaju.”

Dodao je također kako je u stalnom kontaktu s bh. državljanima koje se trenutno nalaze u Gazi.

“Upravo sam razgovarao s jednim našim državljaninom koji je zadesio u Gazi, došao je posjetiti svoju familiju. Zadesio se u Gazi prije nastanka ove krize. I sada ne može napustiti to područje. To je zaista jedno tužno i višestruko žalosno stanje, opasno i teško”, zaključio je Subašić.

Najnovije

spot_img