Prosinečki: Čast mi je voditi veliku ekipu kao BiH, možemo otići na Euro

Preporučujemo

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki, danas je potpisao ugovor sa Nogometnim savezom BiH i održao pres konferenciju u kojoj je istakao da mu je velika čast.

Prosinečki ističe da je velika čast biti selektor BiH, ali i da je ozbiljan zadatak.

“Pripala mi je čast da budem selektor Bosne i Hercegovine i to je veliki zadatak za mene. Svi znaju kakvu BiH ima reprezentaciju i dat ću sve od sebe da odemo na veliko takmičenje. Dobio sam čestitke od nekih reprezentativaca”, rekao je Žuti i nastavio:

“Za naredne dvije utakmice pozvat ćemo najvjerovatnije igrače iz mlade reprezentacije i Premijer lige, pošto nam klubovi neće dozvoliti da se oslonimo na sve igrače. Uskoro će biti poznat i spisak za te utakmice u SAD-u. Moj zadatak će biti da razgovaram sa Lulićem i Ibiševićem jer su mnogo dali za BiH i sigurno da mogu još uvijek, ali još uvijek vam ne mogu reći da li ih mogu vratiti u reprezentaciju”.

Istakao je da BiH ima talentovanu ekipu, te da će igrati samo oni koji budu dovoljno dobri, bez obzira na godine.

“Zajedno sa stručnim štabom vjerujemo da možemo otići na Evropsko prvenstvo. Imamo vrlo nadarenu ekipu u kojoj će igrati samo oni koji budu dobri, bez obzira na godine. Pratit ćemo mlade fudbalere i Premijer ligu BiH, i vidim da se mnogo govori o igračima iz domaćeg prvenstva. Smatram da tu ima potencijala, kao i u mladoj reprezentaciji. Mnogo sam pratio BiH i u prošlim kvalifikacijama, jer dok sam radio u Azerbejdžanu fokusirao sam se na reprezentativni fudbal. Napravit ćemo analizu i vidjeti koje stvari treba popraviti. Ono što je sigurno, jeste da BiH ima dobru reprezentaciju koja može igrati atraktivno i ofanzivno bez ikakvih problema”, istakao je Prosinečki.

Otkrio je da će obaviti razgovor i sa doskorašnjim selektorom Mehmedom Baždarevićem s kim se poznaje još iz perioda bivše Jugoslavije.

“Sigurno je da nas u budućnosti očekuje još odlazaka poput Ibiševića i Lulića. Tražit ćemo one koji mogu biti reprezentativci, a sigurno je da ću porazgovarati i sa Mehmedom Baždarevićem s kim sam igrao u Jugoslaviji. Mislim da bi svaki selektor dao pozitivan odgovor BiH jer se radi o kvalitetnoj reprezentaciji koja je u vrhu Evrope. Nemam komplekse i posavjetovat ću se i sa Ćirom Blaževićem koji je tu bio selektor“, zaključio je.

(RTV Glas Drine/SC Sport)

Najnovije

spot_img