Liverpool nakon 30 godina konačno postao prvak Engleske!

Preporučujemo

Nogometaši Liverpoola nakon 30 godina čekanja večeras su i zvanično postali prvaci Engleske. Redsi sinoć nisu igrali, ali su do titule došli zahvaljujući pobjedi Chelseaja protiv Manchester Cityja rezultatom 2:1.

Nogometaši Liverpoola nakon 30 godina čekanja večeras su i zvanično postali prvaci Engleske. Redsi večeras nisu igrali, ali su do titule došli zahvaljujući pobjedi Chelseaja protiv Manchester Cityja rezultatom 2:1.

Liverpool je odigrao fantastičnu sezonu u engleskom Premiershipu. Kloppova ekipa nije upisala poraz od 3. januara 2019. godine do 29. februara 2020. godine. Bez poraza je Liverpool bio 422 dana. U Premiershipu ove sezone ekipa Jurgena Kloppa upisala je 28 pobjeda, dva remija i jedan poraz na 31 odigranoj utakmici. Liverpool je postigao 70 pogodaka, a primio samo 21.

Najbolji strijelac Liverpoola u dosadašnjem dijelu sezone u Premiershipu je Mohamed Salah sa 17 postignutih pogodaka i sedam asistencija, dok je Mane postigao 15 pogodaka i upisao isti broj asistencija kao i Egipćanin. Roberto Firminio je postigao osam pogodaka, a zanimljivo je da je i on upisao sedam asistencija. Sjajni Trent Alexaner-Arnold ove sezone imao je 12 asistencija.

Posljednji put navijači Liverpoola su se tituli prvaka Engleske radovali 28. aprila 1990. godine. Golovima najboljeg strijelca te sezone Johna Barnesa i legendarnog Iana Rusha slavili su protiv Queens Park Rangersa na Anfieldu rezultatom 2:1 i osvojili svoju 18. titulu prvaka.

Do posljednje titule prvaka 1990. godine Liverpool je vodio legendarni Kenny Dalglish. Čovjek koji je s Liverpoolom kao nogometaš osvojio tri Kupa evropskih prvaka, šest titula prvaka Engleske i FA Cup odveo je klub i do posljednje titule prvaka u bogatoj historiji ekipe s Anfielda. Kao trener-igrač dodao je još tri titule prvaka Engleske i dva FA Cupa u vitrine kluba s Anfielda.

Najbolji strijelac bio je John Barnes, a da je tada neko rekao, u to vrijeme igračima najtrofejnijeg kluba u Engleskoj, da će na narednu titulu čekati 30 godina vjerovatno bi ga proglasili ludim. Bio je Liverpool nekoliko puta blizu titule, šest puta su završavali kao drugoplasirani, a najbliži peharu bili su prošle godine, kada ni 97 bodova nije bilo dovoljno u utrci s Manchester Cityjem.

Nezaboravna je i sezona 2013/2014. i proklizavanje Stevena Gerrarda protiv Chelseaja, ali sada se sve to zaboravlja, a titula se nakon 30 godina vraća u vitrine šestostrukog prvaka Evrope.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img