Futsaleri BiH danas protiv moćne Španije počinju historijski nastup na EP-u

Preporučujemo

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine današnjom utakmicom protiv Španije od 17:30 počet će debitantski nastup na Evropskom prvenstvu u Nizozemskoj, prvom velikom takmičenju na koje se naša selekcija plasirala.

Evropsko prvenstvo u futsalu se održava od 19. januara do 6. februara, a naša selekcija je smještena u grupu D sa Španijom, Guzijom i Azerbejdžanom.

Na svjetskoj listi najboljih reprezentacija svijeta BiH je rangirana na 24. mjestu, Gruzija je na 29., Azerbejdžan na 12., a Španija na drugoj poziciji rang liste i to dovoljno svjedoči o jačini grupe.

Ipak, želje i motiva ne nedostaje, o čemu je govorio i selektor Ivo Krezo.

“Pripreme za Euro su protekle onako kako smo planirali. Nermin Kahvedžić je imao problem sa povredom, ali zahvaljujući našem medicinskom timu, spreman je i radi normalno sa ostatkom ekipe. Pred nama je historijska utakmica i jedva čekamo da počne”, rekao je selektor Krezo i nastavio:

“Mi u današnjem meču nemamo šta da izgubimo. Španij je favorit ove grupe i Evropskog prvenstva. Oni su sedam puta osvajali Euro i dva puta Svjetsko prvenstvo. Sve te činjenice dovoljno govore o njima i njihovoj snazi. Za nas će nastup ovdje predstavljati novo iskustvo i morat ćemo biti hrabri, pa ćemo da vidimo šta će to da nam donese.”

Ivo Krezo se osvrnuo i na suspenziju prva dva golmana Darka Milanovića i Stanislava Galića koji zbog crvenih kartona u kvalifikacijama neće moći da nastupe protiv Španije:

“Njihov izostanak će nam predstavljati problem, kao i činjenica da je golman Senad Poračanin zbog koronavirusa ostao u Sarajevu. Sutra možemo računati samo na Andrijana Dujmovića koji ima dosta iskustva. Spremali smo ga za ovo i vjerujemo u njegove kvalitete”, rekao je selektor.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će se danas u Groningenu sastati sa Španijom, a 26. januara u istom gradu sa Gruzijom. U trećem kolu 29. januara Bosna i Hercegovina će odigrati meč s Azerbejdžanom u Amsterdamu.

Po dvije najbolje selekcije u grupi izborit će četvrtfinale takmičenja što bi bio još jedan nevjerovatan uspjeh sjajne generacije bh. futsalera.

Svi mečevi reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu bit će emitirani u direktnim prijenosima na BHT-u.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img