Kompanija Elona Muska se priprema za testiranje mikročipova na ljudima

Preporučujemo

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, se priprema za testiranje mikročipova na ljudima.

Riječ je o mikročipovima namijenjenim ljudskom mozgu.Neuralink je osnovan 2016. godine s ciljem razvoja tehnologije kojima će se potpuno paralizovanim osobama omogućiti da mislima upravljaju, tj. koriste se npr. mobitelom, i to brže od onih koji nisu paralizovani.

Spomenuta kompanija, čije je sjedište u Silikonskoj dolini, je već uspješno ugradila mikročipove u mozak majmuna Pager i mozak svinje Gertrude. Sada se priprema za testiranje ovih čipova kod ljudi.

Iz Neuralinka su saopćili da će oni, koji budu učestvovali u testiranju, sarađivati, kako su naveli, s nekim od najinovativnijih i vrhunskih inžinjera. Musk, čije bogatstvo vrijedi 256 milijardi dolara, je prošli mjesec izjavio da je optimističan u prognozi da bi ovi implantati mogli omogućiti tetraplegičarima da hodaju.

Nada se da će američka Agencija za hranu i lijekove odobriti korištenje ovih čipova.

“Mislim da s Neuralinkom imamo šansu da tijelo nekoga ko ima povredu kičmene moždine učinimo ponovo funkcionalnim. Neuralink je kod majmuna funkcionalan. Radimo mnogo testiranja i potvrđujemo da je implantat vrlo siguran i pouzdan te da se može sigurno ukloniti”, naglasio je Musk.

Međutim, kako piše britanski list Guardian, ovaj multimilijarder, koji je na čelu kompanija Tesla i SpaceX, ima dugu historiju velikih obećanja koja se odnose na ovu kompaniju. Prije tri godine je smatrao da će prvi implantati u glavu čovjeka biti ugrađeni 2020. Između ostalog, ukazao je da će se implantati bežično puniti.

U Neuralinku su prošle godine objavili videozapis na kojem se vidi majmun kako uz pomoć ugrađenog čipa igra videoigricu Pong. Igricu je igrao isključivo koristeći svoj um.

Najnovije

spot_img