Naučnici ostvarili veliki napredak u razvoju antibiotika

Preporučujemo

Britanski naučnici ostvarili su veliki napredak u razvoju novog antibiotika koji bi mogao da se koristi kao “posljednja linija odbrane” protiv superbakterija radi spasavanja miliona života od infekcija otpornih na lijekove, pokazuju rezultati nove studije.

Istraživači navode da su razvili nove verzije molekula teiksobaktina, koji je sposoban da uništava bakterije bez nanošenja štete tkivu.

Teiksobaktin je najavljen kao važan antibiotik 2015. godine, a sada je u novom projektu razvijena “sintetička” klasa ovog tijela, navode naučnici, prenijela je agencija PA.

Ove verzije lijeka mogu da uništavaju širok spektar mikroba uzetih od ljudskih pacijenata, saopštio je tim istraživača sa Univerziteta u Liverpulu.

Među eliminisanim bakterijama je stafilokoka aureus, poznata i kao MRSA, koja je otporna na nekoliko antibiotika koji su u širokoj upotrebi.

Više od 1,2 miliona ljudi umrlo je u 2019. godini od bakterijskih infekcija koje su otporne na antibiotike, navodi se u studiji koju je u januaru objavio žurnal “Lanset”.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img