Viši sud u Beogradu Edinu Vranju produžio pritvor još za mjesec

Preporučujemo

Viši sud u Beogradu danas je Edinu Vranju, uhapšenom u Srbiji 11. septembra, na graničnom prelazu Uvac, produžio pritvor još za  mjesec.

Ova informacija potvrđena je za “Avaz”  iz njegovog advokatskog tima.

Saznajemo da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije jutros poslala Višem sudu u Beogradu zahtjev za produženjem pritvora, na koji se odbrana nije stigla ni pripremiti.

– Ono što je jasno, to je da ćemo se žaliti – rečeno je za “Avaz”.

Vranj se, podsjećamo, sumnjiči za navodne ratne zločine na području Goražda, a nakon hapšenja, prvobitno mu je produžen bio pritvor za mjesec 14.septembra.

Tužilaštvo Vranja tereti za ona krivična djela za koja je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Ovi dokumenti su prije mjesec proslijeđeni tužiocima u Beogradu i imali su ih na uvid tokom ispitivanja. Ista dokumentacija proslijeđena je i Višem sudu u Beogradu, koje će odlučivati o prijedlogu.

 – Vranj se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske – navedeno je ranije u saopćenju MUP-a RS.

Njegovo hapšenje uzburkalo je regiju i naređeno je vraćanje bh. ambasadorice iz Beograda u Sarajevo.

(RTV GLAS DRINE/DNEVNI AVAZ)

Najnovije

spot_img