Maksimović i ostali: “Optuženi nije bio prisutan kada su se desila ubistva”

Preporučujemo

Odbrana Mileta Vujevića je u završnoj riječi istakla da Državno tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice koja ga, sa još sedmoricom optuženih, tereti za zločine na području Zvornika počinjene u julu 1992. godine, te zatražila oslobađajuću presudu.

Zumreta Akagić-Bavčić, advokatica četvrtooptuženog Vujevića, naglasila je da, iako je Tužilaštvo saslušalo veći broj svjedoka i uložilo materijalnu dokumentaciju, ipak nije dostavilo dovoljno dokaza kojima bi se utvrdila odgovornost njenog branjenika.

Odbrana je navela da izražava žaljenje zbog dešavanja u ratu i zbog onoga što su neki svjedoci prošli, te istakla da ne osoporava da su se određeni događaji desili, samo ne na način kako je to opisano u optužnici.

Akagić-Bavčić je naglasila kako Vujević očekuje da će Sud prihvatiti dokaze koji ukazuju da je on bio obični vojnik i da nije učestvovao u događaju iz optužnice.

“Iz dokaza proizilazi da u to vrijeme Vujević fizički nije bio tu prisutan, već u bolnici u Loznici, dajući krv za teško ranjenog sugrađanina”, rekla je advokatica Akagić-Bavčić, dodavši da postoje kredibilni i direktni dokazi koji ukazuju na nevinost njenog branjenika.

Tužilaštvo tereti Vujevića uz Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Slavka Perića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Raju Lazarevića i Miću Manojlovića za ubistva najmanje 67 civila, nakon napada i zarobljavanja ljudi iz kolone koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

U završnoj riječi Odbrana Vujevića je istakla i da Tužilaštvo nije uspjelo u dokazivanju širokog i sistematskog napada, kao ni da je njen branjenik činio dio tog napada, pojasnivši da na području Lokanja nikada nije živjelo bošnjačko civilno stanovništvo.

Akagić-Bavčić se osvrnula na iskaze nekih svjedoka koji su bili učesnici kolone koja je krenula iz Teočaka, kazavši da niko od njih nije prepoznao ni spomenuo njenog branjenika.

Također je ukazala na to da iz iskaza svjedoka, koji su govorili da je bilo naoružanih osoba u koloni, proizilazi da se ipak nije radilo o civilima, kako to tvrdi Tužilaštvo, nego o borcima Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

“Sve činjenice ukazuju da nije bilo smišljenog plana napada na bošnjačko stanovništvo. Sve jasno ukazuje da se ovdje radi o tragičnom incidentu – zalutaloj koloni”, rekla je Akagić-Bavčić, dodavši da je “okidač” bilo ubistvo starijeg vojnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrana je navela da je optuženog spomenulo nekoliko svjedoka Tužilaštva, čije iskaze je ocijenila upitnim, odnosno nekredibilnim, dok je za iskaze svjedoka Odbrane naglašeno da im se treba pokloniti vjera.

Svjedoci Odbrane Dragan Tejić, Milan Đukanović i Dane Đukanović su, prema Odbrani, bili saglasni kada su naveli da prilikom zarobljavanja optuženi nije bio tu jer je odvezao ranjenog Milana Đukanovića u Loznicu u Srbiji kako bi mu se ukazala liječnička pomoć.

Akagić-Bavčić se osvrnula na završnu riječ Tužilaštva u više navrata, kazavši da se 80 posto ove riječi temelji na iskazima svjedoka iz istrage, a ne sa glavnog pretresa, i pojasnivši da je veliki broj svjedoka na glavnom pretresu opovrgao izjave iz istrage.

“Predlažem da Sud donese jedinu zakonitu i pravilnu odluku – da se Mile Vujević oslobodi od optužbe jer nije dokazano da je počinio krivično djelo za koje se tereti”, zaključila je Akagić-Bavčić.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. oktobar, kada će završnu riječ iznijeti Odbrana optuženog Draškovića.

Najnovije

spot_img