UNICEF BiH i USAID: Donacija sredstava za dezinfekciju školama u vrijednosti od 124.000 KM

Preporučujemo

UNICEF u Bosni i Hercegovini, uz podršku Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodijelit će 28.978 litara sredstva za dezinfekciju i sapuna za ruke školama širom Bosne i Hercegovine. Donacija od 124.000 KM dio je projekta ‘Prevencija i odgovor na COVID-19’ u Bosni i Hercegovini podržanog od USAID-a.

U iščekivanju odluka vlasti u BiH o sigurnom otvaranju obrazovnih zavoda i škola, društveno odgovorna akcija “Zid dječijih želja” žele da sve škole budu dodatno opremljene kako bi bile u skladu sa sigurnosnim smjernicama vezanim uz COVID-19.

UNICEF zajedno sa USAID-om nastavlja pružati podršku obrazovnim vlastima radi sigurnosti djece, nastavnika i osoblja protiv pandemije COVID-19 jačanjem svojih resursa, navodi se u saopćenju.

– Postoje uvjerljivi dokazi o negativnim učincima zatvaranja škola na učenje, sigurnost, zdravlje i dobrobit djece. Također znamo da zatvaranje škola povećava rizik od napuštanja škole djece i mladih iz siromašnih porodica. Ponovo otvaranje škola na siguran način mora biti prioritet, jer u protivnom možemo biti svjedoci kolapsa već postignutog napretka u obrazovnim sistemima. U fokusu odluke o ponovnom otvaranju škola treba biti najbolji interes za svako dijete i upravo zato UNICEF u saradnji sa USAID-om čini napore kako bi škole bilo sigurno mjesto za djecu- rekla je predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rovnak Kan (Rownak Khan).

Ističe da je higijena ruku prioritet u zaštiti zdravlja djece, nastavnika i školskog osoblja.

Najnovije

spot_img